Belföld koronavírus

Merkely Béla: Több mint 8 ezer PCR-vizsgálatból kettő lett pozitív

8744 fő tesztelése történt meg eddig, és a kiválasztottak közel fele, 49,2 százaléka részt vett már a vizsgálaton– ismertette a négy orvosegyetem által szervezett országos koronavírus-tesztelési program részeredményeit Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette:

8276 orr- és szájgarat-mintavételen alapuló PCR-vizsgálatot végeztek el május 1. óta, és ezekből mindössze kettő lett pozitív.

Ha ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor ez alapján úgy lehetne becsülni, hogy a 14 éven felüli, nem idősotthonban vagy húsz fősnél nagyobb intézményben élő magyar lakosok körében 243 és 7230 közötti az aktív fertőzöttek száma – ismertette a rektor. (A hivatalos kormányzati adatok szerint eddig összesen 3313-an fertőződtek meg, az aktív esetek száma 1881.)

Az első 1524 antitest vizsgálati mintán kilenc eredmény lett pozitív, ők tehát már átestek a betegségen. Ez rendkívül alacsony, mindössze 0,6 százalékos átfertőzöttséget jelent.

A kiválasztott 17 778 ember majdnem felét sikerült eddig letesztelni. 2607-en jelezték, hogy nem szeretnének részt venni a tesztelésen (14,7 százalék), 1875 emberrel pedig nem sikerült felvenni a kapcsolatot. Merkely Béla hangsúlyozta, a vizsgálat akkor lesz eredményes, ha legalább 10500-an részt vesznek a május 15-éig tartó tesztelésen. A rektor szerint az előzetes eredményekből az látszik, hogy az idejekorán bevezetett korlátozó intézkedések hatásosak voltak, tömeges fertőzés nem lépett fel, nyájimmunitás sincs, és intézményi fertőzések teszik ki az esetek egy szignifikáns részét.

A videokonferencián szintén felszólaló Vokó Zoltán epidemiológus szerint az adatok informatívak, és úgy véli, radikálisan más eredmény nem várható a továbbiakban. Ludwig Endre, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet tudományos és oktatási igazgatója az előzetes eredmények láttán úgy fogalmazott:

Meglepetés, de nem nagy.

„Nem kellemes, ha hosszú pálcát dugnak az orrba, de ki lehet bírni” – zajlik az országos koronavírusteszt
Az orvosképzést folytató egyetemek közös, reprezentatív koronavírustesztjén két héten át országszerte több mint 17 ezer ember bevonásával végeznek szűrést. Megnéztük, hogy megy ez.

Május 1-jétől kezdett több ezer fő bevonásával átfogó szűrővizsgálatba a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző, vagyis a Semmelweis mellett a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem is.

A május 15-éig tartó H-UNCOVER elnevezésű országos reprezentatív vizsgálat célja, hogy pontos képet kapjanak a hazai járványügyi helyzetről, a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Az országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálatra összesen 17 778-an kaptak meghívást, őket statisztikai szempontok alapján választották ki. A legalább 14 éves, magánháztartásban élő személyeket telefonon, levélben vagy ügyfélkapun keresztül értesítették. A mintavétel kétféle módszerrel történik: a PCR-tesztekhez orr- és garatmintát vesznek, és van vérvétel is, ami arra ad lehetőséget, hogy a későbbiekben vérsavóból kvantitatív méréseket végezzenek az antitestek és az immunitás kimutatására. A vizsgálatban résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek.

A kutatási program keretében több további keresztmetszeti vizsgálat is lesz függően a járvány hosszától, de még legalább további kettő követi a mostanit.

Kiemelt kép: Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. Fotó: Koszticsák Szilárd /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik