Belföld koronavírus

Nem kell senkit Budapestre szállítani, ha a területi kórház nem igényli ezt

Kedden is sajtótájékoztatót tartott az operatív csoport, amelynek elején Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy szerdától megváltozik az a jogszabály, amely a Magyarországra beutazni kívánókra vonatkozik. Amint arról beszámoltunk, némileg enyhültek a határátlépési szabályok, a különös méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány-helyettes engedélyezheti az országba való belépést. Ezekről részletesebben itt olvashatnak:

Valamelyest enyhültek a határátlépési szabályok
A belépés engedélyezését azonban külön kérvényezni kell.

421 házi karanténban lévő ember vállalta önként, hogy használni fogja a házi karantén ellenőrzésére szolgáló szoftvert – közölte az ügyeleti központ vezetője.

Müller Cecília az ápolók napján külön köszöntötte az érintett egészségügyi dolgozókat.

Minden elismerésem és köszönetem a munkájukért,

mondta az országos tiszti főorvos, aki hozzátette, hogy egyetemi évei alatt ő is dolgozott segédápolóként, ezért tudja, hogy milyen komoly munkát végeznek.

Stabilan tartjuk alacsonyan az új fertőzések számát,

emelte ki Müller Cecília arra utalva, hogy hétfőről keddre mindössze 29 fővel emelkedett a fertőzöttek száma.

Ezek a kedvező eredmények olyan járványügyi helyzetet teremtettek, amelyek miatt módosítani lehetett a beutalási renden, így vissza lehet térni a járvány elején bevezetett rendszerhez. Az egészségügyi szolgáltatások ellátása értelmében most már a központosításnak van értelme, tette hozzá a tiszti főorvos, ezért az újonnan igazolt, eddig az otthonukban elkülönített betegeket, akiknek állapota otthonukban annyira kritikussá válik, hogy kórházi kezelést igényelnek és szállítható állapotban vannak, a Dél-pesti Centrum Kórházba (Szent László kórházba) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják.

Nem kell senkit Budapestre szállítani a területi kórházaknak, amennyiben ezt nem tartják szükségesnek és nem igénylik,

hangsúlyozta az országos tiszti főorvos, hozzátéve, hogy a szállítást a két intézménynek, a vidékinek és a budapestinek kell egymással egyeztetnie. Arra az újságírói kérdésre, hogy a Budapestre szállított betegek hol jelennek majd meg a statisztikában, Kiss Róbert elmondta, hogy

mind a fertőzötteket, mind a járványban elhunytakat a lakcímük alapján sorolják be.

Ha a budapesti intézmények kapacitása nem bírja tovább, második vonalban a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai kórházba, vagy ha ezek kapacitásai megteltek a többi területileg illetékes kórházba szállíthatóak a súlyos betegek.

A járványügyi felkészültséget továbbra is fenn kell tartanunk,

tette hozzá Müller Cecília, ezért a beutalási rend a szükség esetén bevonható kórházakat is tartalmazza.

Elhangzott az is, hogy a Szent László Kórházban már 12 beteget le tudtak venni a lélegeztetőgépről, köztük egy 40 éves pácienst, az állapotuk stabil. Kiderült az is, hogy elegendő vérplazma áll rendelkezésre a kezelésekhez.

Müller Cecília elmondta, hogy egy országos ellenőrzés során 345 idősotthont megvizsgáltak, ez több mint 21 ezer gondozottat jelent. A vizsgált otthonokból kettő kivételével mindenhol biztosított volt az orvosi ellátás, 193 helyen egyéb szakorvos is szolgálatot teljesít.

Három idősotthonban azonnali intézkedést kellett végrehajtani, mert ezeken a helyeken úgy álltak munkába a dolgozók, hogy előzetesen nem vizsgálták meg az egészségügyi állapotukat. Az intézmények döntő többségében adottak voltak a tárgyi feltételek, de két százaléknál probléma volt a fertőtlenítéssel és a mosogatással. Az izolációt többnyire kétágyas szobában oldották meg. Az országos tiszti főorvos hozzátette: ez az első harmada az intézményeknek, a vizsgálat folytatódni fog.

Kiss Róbert megerősítette, hogy a szerdai kormányülésen tárgyalnak az esetleges további enyhítésekről, és erről csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fog majd tájékoztatást adni.

Az eldobható maszkokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy a maszkokat használat után tegyük hordhatatlanná, hogy más ne tudja viselni, ezt követően pedig rakjuk dupla falu zacskóba és pihentetés után dobjuk ki.

Kiemelt kép: az országos koronavírus-szűrővizsgálat egyik tesztbusza a solymári Auchan parkolójában 2020. május 4-én. Fotó: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik