Belföld

Göd polgármestere az alkotmánybírósághoz fordul az ipari park elvétele miatt

Április közepén különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt a kormány, ezzel a helyi Samsung-gyár által megfizetett iparűzési adót – a város bevételének harmadát – a Pest megyei önkormányzathoz irányították.

Balogh Csaba a város momentumos polgármestere viszont nem adja könnyen a város milliárdos adóbevételét, ezért közvetlenül az Alkotmánybírósághoz fordulnak a döntés kivizsgálása érdekében. A városvezető Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy Szél Bernadett támogatásával az Országgyűlés képviselőinek negyede is beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz Göd érdekében. Céljuk a jogellenesség kimondása, és az eredeti állapot helyreállítása.

A polgármester megjegyzi, hogy

hiába nyilatkozik erről másképp Tuzson Bence és a kormánypárti média: az elcsatolt területek adóit igenis elvette a kormány, és Pest Megye Önkormányzatának adta át beláthatatlan időre. Göd legfeljebb remélheti, hogy Pest Megye pályázatain visszakaphat az elvett adókból. A vagyonelvonás miatt kártalanítási követeléssel fogunk élni, amire az alkotmánybírósági panasz alapul szolgálhat, de annak sikertelensége esetén is benyújtjuk kártalanítási igényünket. Bízom benne, hogy nem veszett el teljes mértékben a jogállamiság!

A polgármester veszélyes anyagokról akart információt, mire elvették a várostól az ipari parkot és a milliárdos adóbevételt
Az Alkotmánybírósághoz fordul Göd ellenzéki polgármestere, amiért az állam a veszélyhelyzetre hivatkozva elvette a település útjait és a Samsung-gyártól származó milliárdos adóbevételét. A kormány nem először próbálkozik a helyi önkormányzatok visszaszorításával és a befektetések hasznának besöprésével sem, de most minden eddiginél tovább ment.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik