Belföld koronavírus

Orbán: Legkorábban jövő hét végén lehet szó Budapest és környéke újranyitásáról

Csak óvatosan lehet feloldani a vírus miatti korlátozásokat – jelezte Orbán Viktor kormányfő a Magyar Rádiónak adott szokásos pénteki interjúban. A gazdasági vetületekről, munkanélküliségről, közmunkásokról, ipari leállásról alábbi cikküben írtunk:

Kétszer annyi közmunkás lesz Orbán szerint, mint ami eddig volt
Az áprilisi gazdasági adatok brutálisan rosszak a kormányfő szerint, de májusban elkezdődik a visszaépülés.

Örömmel indítjuk újra az életet, de nem a gazdaságot, a gazdaságnak az a dolga, hogy szolgálja az életünket, és bár a gazdaság nagyon fontos, de az élet újraindítása ennél fontosabb. Én sietnék, de a zakómat markolják a szakemberek – mondta.

Az élet újraindításában szép eredményeket ért el az ország, de nem lehet úgy tenni, mintha véget ért volna a járvány – fogalmazott.

Budapesten is várjuk meg, hogy csökkenjen a halálozás és fertőzés, addig legyünk óvatosak, legközelebb legkorábban jövő hét végén kerülhet sor a nyitásra Orbán szerint a fővárosban és környékén.

Iskolák

Arra a kérdésre, hogy esetleg újranyithatják-e a normál iskolai oktatást a nyári szünet előtt, Orbán nem mondott határozott nemet, sem igent, de szavai inkább azt sejtetik, hogy valószínűbbnek tűnik most, hogy nem indul újra a normál oktatás az idei tanévben.

Szerinte jól vizsgázott az oktatási rendszer, az érettségit kisebb döccenőkkel lebonyolították, a digitális oktatásra való átállás is sikerült szerinte.

Kinyitnak-e az iskolák az idei tanévben? Azt mondta erre, hogy nagyon bizonytalan ebben a kérdésben, „nem látom, hogy ennek a feltételei meg lennének mind a szülők és pedagógusok részéről.”

Kiemelt kép: Budapest, 2020. március 23. Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik