Belföld koronavírus

Jakab Ferenc: Mindenki hordjon maszkot!

Immár akár kötelezővé is tenné a virológiai akciócsoport vezetője.

A Magyar Hírlapnak Jakab Ferenc azt mondja, jelenleg az a legfontosabb, hogy felkészüljünk a következő hullámra, legyen megfelelő gyógyszer. Ezért kutatják egyebek mellett a koronavírus mutációit, ami a vakcina megalkotásához lehet hasznos, a vírusgazda és a sejt kapcsolatát, a molekuláris mechanizmusokat.

A Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője közölte, tesztelnek meglévő, eredetileg más betegségre fejlesztett készítményeket is, hogy azokat azonnal használhassák, ha beigazolódik, hogy a koronavírus ellen is hasznosak.

Közben folyamatban van új hatóanyagok, eddig ismeretlen vegyületek szintetizálása is.

A már meglévő gyógyszerek közül most három tűnik ígéretesnek, de valamennyi alkalmazása komoly mellékhatásokkal jár. Ezért még nem könnyen bevethetőek. Ugyanakkor már a közeljövőben találhatnak olyan hatóanyagot, ami csökkentheti a koronavírus-fertőzést, segítheti a gyógyulást. Egyéne válogatja, hogy mennyire lesz hatásos, nem biztos, hogy minden betegnek segít az adott készítmény – tette hozzá a professzor.

Jakab Ferenc szerint bár a vakcinafejlesztés néhány helyen már  elérte a humán klinikai tesztek szintjét, még legalább egy-másfél év kell ahhoz, hogy kész legyen az engedélyezett ellenszer.

A professzor abban nem akart állást foglalni, kockázatos-e, hogy a kormány a korlátozások részleges lazításába kezdett,

ez inkább járványügyi kérdés, nem tudományos, virológiai feladat.

Szerinte általában időben meghozott és jó döntések születtek, a  lazítást pedig csak kellő kontroll mellett tudja elképzelni.

Bármikor jöhet egy új világjárvány

Ki kell mondani: soha nem lesz már olyan az élet, mint a mostani járvány előtt volt – miközben nyilvánvalóan jogos társadalmi és gazdasági igény mutatkozik az újraindulásra. Mindenképp óvatosnak kell lenni.

Virológusként teljesen osztja azt a véleményt, a koronavírus után hasonló világjárványok jönnek.

Tudomásul kell venni: ebben a globalizált világban nem léteznek lokális problémák. Egy ilyen járványt nem lehet megállítani – ha csak azt nézzük, hogy például a frankfurti repülőtéren »békeidőben« huszonnégy óra alatt százhatvanezer ember halad át. A szakemberek régóta ezt sulykolják.

A mostani helyzet is azt igazolja, a víruskutatást, a járványügyet komolyan kell venni.

Nincs garancia arra, hogy nem fog visszatérni a koronavírus, ahogy arra sem, hogy nem jön majd egy következő, hasonló kór.

A professzor a maszkviselésről és a tesztelésről folyó vitáról azt mondta, kezdetben a maszkot csak a betegeknek ajánlották, de a járvány közben igazolódott, hogy tünetmentes is lehet fertőzött.  Így már a WHO-val egyetértésben mindenkinek ajánlják a maszk viselését, sőt akár a kötelezővé tételt is.

A másfél-két méteres távolság betartásával így drasztikusan csökkenthető a fertőzés veszélye. Az elsődleges védekezési vonal a karantén, a második a személyi védelem. Ő mindenkit arra kér: hordjon maszkot! A tesztelésről a professzor csak annyit mondott, az országos szűrés  jó kezdeményezés.

Covid-19: a WHO szerint a következő egy évben nem lesz hatékony vakcina
Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet egyik vezetője nyilatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik