Belföld koronavírus

Covid-19: a WHO szerint a következő egy évben nem lesz hatékony vakcina

Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet egyik vezetője nyilatkozott.

A 168 Órának Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) második embere azt mondja, úgy számolnak, a következő egy évben nem lesz hatékony vakcina a koronavírus ellen. Amint meglesz, azt szeretnék tömegesen hozzáférhetővé tenni, hogy a lehető leggyorsabban kialakuljon az úgynevezett nyájimmunitás, ami sajnos alacsony szinten van, a kialakulásához még sok idő kell.

A WHO szeretné, ha 2021 lenne az utolsó év, amikor még együtt kell élni ezzel a vírussal. Még nincs rá tudományos bizonyíték, hogy egy  fertőzött valóban immunitást szerez, és nem lesz újra beteg, ezért fontos, hogy már nálunk is elkezdték felmérni, milyen mértékű immunitás alakult ki az országban. A főigazgató-helyettes szerint olyan vakcinát kell fejleszteni, ami megakadályozza az újabb betegség kialakulását.

Az EU országai hamarosan újraindíthatják a gazdaságukat.

Európában fokozatosan javul a helyzet, a kivétel Kelet-Európa, tehát elsősorban Oroszország és a posztszovjet térség. (…) Ahol még nem vagyunk túl a nehezén, az elsősorban Afrika, Dél-Amerika, illetve számos ázsiai ország, ahol gyengébbek az egészségügyi rendszerek és nagyobb a népsűrűség.

A nyájimmunitás kialakításáig türelmesnek kell lenni,

ha el akarjuk kerülni, hogy kialakuljon a járvány második, pusztítóbb hulláma.

Ez csak széles körű teszteléssel lehetséges minden országban, mert felderíteni, elkülöníteni, kezelni kell minden egyes esetet. A szakember arra figyelmeztet, világszerte az a tapasztalat, hogy a  bentlakásos intézmények és kórházak gócponttá válhatnak, ha az egészségügyi dolgozókat nem védik a kiemelt kockázathoz képest megfelelően.

Jakab Zsuzsanna Afrikáról beszél, amikor gondnak nevezi, ha

túl sok egészségügyi dolgozót csoportosítanak át a koronavírus elleni küzdelemre, és ezért nem marad kapacitásuk arra, hogy a folytassák a fontos népegészségügyi programokat. (…) A mi üzenetünk minden országnak az, hogy kiegyensúlyozottan kell folytatni az egészségügyi programokat.

A csütörtökön megjelent interjúban Jakab Zsuzsanna beszél arról is, a WHO milyen megoldásokat keres, miután Donald Trump felfüggesztette a világszervezet támogatását.

Trump leállítja a WHO amerikai támogatását
Az amerikai elnök szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete falazott Kínának, és nem küldött idejében szakembereket, hogy féken tartsák a koronavírust.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik