Belföld koronavírus

Megnyitják a határokat a mezőgazdasági vendégmunkások előtt

   

Szerdán éjszaka a Magyar Közlönybe megjelent egy friss rendeletmódosítás, amely szerint a szomszédos államok állampolgáraira vonatkozóan azok esetében, akik az agrárágazat munkaerőigényének biztosítása céljából utaznak be, az országos rendőrfőkapitány új szabályokat hozhat — írta meg az Mfor.hu.

A szabályok a határátlépésre, a  Magyarország területén tartózkodásra, az  áthaladásra, az  útvonalra, a  megállási lehetőségekre, a munkahelyi karanténra vonatkozhatnak.

A rendelettel egyidőben meg is jelent az országos rendőrfőkapitány határozata a témában. Eszerint

a szomszédos állam állampolgárai vagy magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok a mezőgazdasági munkavégzés céljából az ORFK által kijelölt határátkelőhelyen beléphetnek az országba, ha a munkáltatójuk a tervezett belépés előtt legalább 48 órával értesíti erről a határrendészeti kirendeltséget .

A vendégmunkásokat megvizsgálják a határon, és csak azokat engedik be, akiknél nem merül fel a COVID-19 fertőzés gyanúja. A beengedéshez érvényes munkaszerződés vagy a munkaviszony fennállásáról szóló igazolás is szükséges. A belépés után 14 napos munkahelyi karantén vár a vendégmunkásokra: egyénileg nem utazhatnak a határról a magyarországi szállásukra, csak csoportosan; a szállást csak munkavégzés céljából hagyhatják el, ellátásukról a munkáltató gondoskodik. Ha betegségre ualó tünetet mutat, a mukát abba kell hagynia és erről tájékoztatni kell a járványügyi hatóságot.

Kiemelt kép: Ujvári Sándor/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik