Belföld koronavírus

Telefonos szoftverrel ellenőriznék a házi karantén betartását

A magyar hatóságok egy elektronikus szoftverrel ellenőriznék, hogy az emberek betartják-e a kötelező házi karantént, írja az Index a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján.

A szoftverrel a nagykorú állampolgárok mozgását, arcképét és egészségügyi adatait kapják meg a hatóságok. A telepítés önkéntes alapú, de aki belemegy, annak fel kell tenni a szoftvert a telefonjára, az elmulasztás szabálysértésnek minősül, illetve háromezer és háromszázezer forint közötti bírságot is vonhat maga után.

A rendőrség elektronikusan ellenőrzi a telepítés megtörténtét, valamint a rendelet rögzíti, hogy a helyadatok kinyerésével a személy magánéletét nem sérthetik meg, nem zavarhatják indokolatlanul este tíz és reggel hat között. Ha a hatóságok szerint valaki nem tartja be a szabályokat, akkor személyesen ellenőrizhetik. 

A házi karantén végével a szoftver törölhető, az adatokat pedig még 60 napig őrzik. Ha valaki nem vállalja a szoftver telepítését, a rendőrség gyakrabban ellenőrzi majd személyesen a házi karantén betartását.

Ha egy hatósági házi karanténba küldött külföldi állampolgár kijátssza a telepített szoftvert, kiutasítják hazánkból.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik