Belföld

Szívesen tárgyalna a kormány Karácsonnyal Budapest újranyitásáról

A koronavírus-fertőzés lassult, folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, de a megfertőzöttek legnagyobb száma továbbra is a központi régióban van – mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki egyben megköszönte az önkormányzatok segítségét és közreműködését.

Tegye egyértelművé Karácsony Gergely, hogy megváltozott a véleménye és ha szerinte Budapesten újraindítható az élet,

jegyezte meg Gulyás Gergely azzal a levéllel kapcsolatban, amelyet a főpolgármester szerdán írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ha ezt megteszi, a kormány szívesen tárgyal vele róla.

Azzal kapcsolatban, hogy a budapestiek mehetnek-e vidékre, a miniszter megerősítette: ha valaki a lakását elhagyhatja, akkor Budapestet és Pest megyét elhagyhatja, ha vidéken van saját ingatlana, de be kell tartania az előírásokat. Szerdán Karácsony Gergely főpolgármester ugyanezt mondta.

A szerdai kormányülésen a következő témákról volt szó:

  • az érettségi első szakaszát sikerült nehézségek nélkül, zökkenőmentesen lebonyolítani.
  • több mint 50 milliárd forintot tud kifizetni a kormány vállalkozások megsegítésére, amelyből új munkahelyeket lehet létrehozni
  • háromezer vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát az állami segítségnek köszönhetően
  • a munkanélküliek elhelyezkedését segítve átképzést, továbbképzést, felnőttoktatást szervez a kormány, amelyet teljes egészében az állam fog fizetni
  • a honvédség megemeli a szerződéses állomány nagyságát
  • haladékot kapnak azok, akik önkormányzati lakásban laknak és a veszélyhelyzet ideje alatt jár le a bérleti szerződésük

A Pesti úti idősotthon ügyében Gulyás Gergely azt mondta, hogy ott a budapesti kormányhivatal az illetékes, nem annak a vezetője, ez nem egy politikai kérdés, hanem egy hatósági vizsgálat. Ezt azzal kapcsolatban válaszolta, hogy Karácsony Gergely kedden nyilvánossá tette az idősotthonnal szemben indított hatósági vizsgálat anyagát, amelyben a vizsgálat körülményeire tekintettel kezdeményezték a kormányhivatal kizárását a vizsgálatból.

A főpolgármester ezt így indokolta:

A kormányhivatal jelentésére a törvény szerint az intézménynek és a fenntartónak lehet és kell reagálni. Csakhogy a jelentés már a válaszadás határideje előtt meglepő módon a lakájmédiánál landolt, folyik is a hecckampány ezerrel. Budapest Főváros Kormányhivatala ezek után méltatlanná és alkalmatlanná vált a pártatlan vizsgálatok lefolytatására.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz azzal a több ezer lélegeztetőgéppel, amelyet a járvány esetleges súlyosbodása miatt vásároltak, a miniszter azt válaszolta, hogy nem nagyon van olyan tudományos vélemény, amely szerint nem lesz újabb hulláma a koronavírus-járványnak, ezért a gépekre később is szüksége lehet. Egy későbbi kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy amíg rendkívüli eszközökre van szükség, addig veszélyhelyzetet is fenn kell tartani, de ezt a szükségesnél egyetlen napnál tovább sem akarja a kormány.

Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy tudomása szerint a legidősebb magyar állampolgár, aki kigyógyult a koronavírusból, 97 éves. 

A kormány továbbra is abban bízik, hogy a magyar gazdaság köszönhetően a gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi akciótervnek jobb teljesítményre lesz képes, mint az a 7 százalékos recesszió, amivel az Európai Unió számol. De minden nehézség ellenére a kormány számára az emberi élet és egészség a legfontosabb, és ezért egy nagyobb recessziót is hajlandók vállalni – tette hozzá Gulyás.

Legkésőbb júniusban, de vidéken akár már korábban is meg tud indulni a belföldi turizmus a kormány álláspontja szerint

válaszolta újságírói kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a turisztikai ügyekkel a kormány a következő ülésén is foglalkozni fog.

A sportszövetségek illetékesek abban, hogy döntsenek az országos bajnokságok lebonyolításáról – jegyezte meg Gulyás Gergely, de a biztonsági előírásokat be kell tartani.

Semmi akadálya annak, hogy bárki bármilyen sportot űzzön, akár focizzon, akár teniszezzen,

válaszolta a miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy baráti társaságok focizhatnak-e együtt akár Budapesten, akár vidéken.

Gulyás Gergely saját elmondása szerint nagyon szomorúan látta azt, hogy sokan kórházaktól kértek tömegesen közérdekű adatokat, miközben az egészségügyi dolgozók megfeszített erővel küzdenek a járvány továbbterjedése ellen. Ezért mondták azt, hogy akik a járványügyi védekezésben részt vesznek, később is eleget tehetnek az ilyen kéréseknek, 15 nap helyett 45 napon belül.

A kormány várhatóan a május 13-i kormányülésen tárgyal és dönt arról, hogy mi legyen a nyári táborokkal, ezért felkérték Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, hogy készítsen egy ezzel kapcsolatos javaslatot.

A debreceni BMW-gyár meg fog épülni és a kormány nagyon reméli, hogy a 2023-as eredeti időpont tartható,

jelentette ki Gulyás, azt azonban hozzátette, hogy a jelenleg várható egy éves csúszás szinte mindegy ahhoz képest, hogy a gyár beindulása egyébként is csak évek múlva hatna a magyar gazdaságra.

Az aktív kórházi ágyak jelentős részét rehabilitációra használták és a kormánynak meg kell vizsgálnia azt, hogy ez helyes gyakorlat-e – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kapcsolatban, hogy kapnak-e valamilyen plusz segítséget azok, akiknek most otthon kell ellátniuk a kórházból hazaküldött családtagjukat.

A magyar jogrendszerben biztosítottak azok az intézkedések, amelyek garantálják a nők testi és lelki védelmét, de az a genderszemlélet, amely az Isztambuli Egyezményben megjelenik, nem ilyen és ezért nem tudja támogatni a kormány – mondta Gulyás Gergely.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik