Belföld koronavírus

Karácsony: Nem igaz, hogy a budapestiek nem utazhatnak a Balatonhoz

A budapestiek eddig is példát mutattak együttműködésből – írta Karácsony Gergely szerda délutáni Facebook-posztjában. A főpolgármester szerint korlátozó intézkedéseket egyetlen budapesti sem érezheti valamiféle „büntetésnek”, illetve jelezte, hogy levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Karácsony a levélben többek közt azt írta:

Ma van egy hónapja, hogy részt vehettem a kormányülésén, ahol azt az ígéretet kaptam Öntől a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével közösen, hogy a kormány egy hónapon belül egyeztetést folytat az önkormányzati szövetségekkel a járvány elleni védekezésről, a gazdasági-szociális válság közös kezeléséről. Az elmúlt egy hónapban sajnos ez az egyeztetés nem valósult meg, de még az időpontot sem jelölték meg.

A főpolgármester szerint az egyeztetésnek különös aktualitást adna, hogy a védekezés első szakasza lezárult, a második szakaszba lépett az ország. „Itt a lehetőség tehát, hogy levonjuk a tanulságokat, a védekezés második szakaszát pedig az eddigieknél átláthatóbban, tervezhetőbben, a partnerségre építve alapozzuk meg”, véli.

Kiemelten igaz ez Karácsony szerint Budapest esetében, hiszen a budapestiekre és a Pest megyében élőkre a kormány továbbra is fenntartja a szigorú korlátozó intézkedéseket. Ezzel kapcsolatban két fontos alapelvre szeretné felhívni a kormány figyelmét.

Egyrészt a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti valamiféle „büntetésnek”, másrészt pedig kiemelten fontos célnak kell lennie, hogy továbbra is számíthassunk a budapestiek belátására, fegyelmezettségére

– fogalmazott a főpolgármester. Mint írta: Budapesten csökkent legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma, valamint a BKK adatai szerint a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása.

A budapestiek tehát tiszteletreméltó fegyelmezettséggel tartották be a sokszor kényelmetlen, mégis szükséges korlátozó intézkedéseket. Joggal várják hát el, hogy világosan elmondják nekik a döntéshozók, mikor, mire számíthatnak, és hogy az életüket befolyásoló döntések milyen információk alapján születnek.

– véli Karácsony, aki különösen fájónak tartja, hogy a budapestiekre vonatkozó lakhelyelhagyási, utazási tilalomra vonatkozó kormányzati bejelentések sok esetben nem állnak összhangban a hatályos veszélyhelyzeti kormányrendeleti szabályokkal.

Fontosnak tartom felhívni Miniszterelnök Úr figyelmét arra, hogy az operatív törzs téves tájékoztatást ad a lakosság számára, amikor arról beszél, hogy a központi régió lakosai nem utazhatnak például a Balatonhoz. Nem egy olyan visszajelzés érkezett hozzám, hogy jogtalannak látszó rendőri intézkedésekre is sor került

– írta, majd egyúttal emlékeztetett, hogy a kormányrendelet a központi régióra korlátozódó területi hatállyal rendelkezik ugyan, de különös személyi hatálya nincsen.

Hozzátette: a kormányrendelet egyáltalán nem korlátozza, hogy a lakóhely alapos indoknak minősülő elhagyása az ország mely területére történhet. Ennek megfelelően a hatályos jogszabályi rendelkezések lehetővé teszik, hogy a budapestiek egyebek mellett egyéni szabadidős sporttevékenység céljából – akár Budapest területére, akár máshová – elhagyják a lakóhelyüket.

Kérem miniszterelnök úr szíves intézkedését abban, hogy ilyen megtévesztő tájékoztatásra a jövőben ne kerülhessen sor

– közölte Karácsony, aki arra kéri Orbánt, hogy a budapestieket érintő szabályokat a kormány a fővárosi önkormányzatokkal egyeztetve alkossa meg, illetve azokat az operatív törzs világosan és egyértelműen kommunikálja, kerülve annak még a látszatát is, hogy a budapestieket valamiféle hátrányos megkülönböztetés, netán „büntetés” sújtja.

Újra megerősítem kérésemet: haladéktalanul kezdődjön egyeztetés a kormány és az önkormányzati szövetségek között a védekezés második szakaszáról, a gazdasági és szociális válság együttműködésen alapuló kezeléséről

– szögezte le a főpolgármester.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik