Belföld koronavírus

Operatív törzs: továbbra is indokolt a kijárási korlátozás Budapesten és Pest megyében

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma szerda reggelre. A tegnapi adatok szerint addig összesen 3065 személy kapta el a betegséget, tehát mára 46 fővel nőtt a megfertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373 főre emelkedett az elhunytak száma, 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Újabb 46 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 10 beteg elhunyt
Újabb 50 személyt gyógyulttá nyilvánítottak.

A szerdai sajtótájékoztatón Kiss Róbert alezredes elmondta:

az operatív törzs úgy látja, továbbra is indokolt Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozásának és a boltok nyitvatartásának korlátozásának fenntartása.

Ezt alátámasztják a tegnapi számok is: míg 46-al nőtt a fertőzöttek száma, addig ebből 33 esetet Budapesten, illetve és Pest megyében regisztráltak. (Hasonlóak az arányok a halálozási adatokban is.) Kiss tájékoztatása szerint ma délután lesz kormányülés, az ott hozott döntésekről holnap adnak tájékoztatást. Kiss hozzátette: tegnap 25-en szegték meg a hatóságilag elrendelt házi karantént.

Budapesten és Pest megyén kívül május 5-én, hétfőn enyhítettek a kijárási korlátozásokon. Kiss arról nem beszélt, hogy a korlátozások Budapesten és Pest megyében meddig lesznek érvényben, de ez alighanem azt jelenti, hogy ezen a héten még biztosan.

Mehetek a telekre? És orvoshoz? Vidéken mindent lehet? Kötelező a maszk? Így szakad ketté az ország mától
Újra átalakul az életünk, kettészakad az ország. Végigvesszük, kire milyen szabályok vonatkoznak mától, legyen fővárosi vagy vidéki, érettségiző, 65 évnél idősebb, külföldről hazatérő vagy elhalasztott műtétre váró beteg.

Müller Cecília tiszti főorvos a járóbeteg szakellátással kapcsolatban elmondta: ezt kizárólag telefonon előre egyeztetett módon lehet igénybe venni. Ez vagy a beteg, vagy annak házi orvos kezdeményezésére is történhet. “Egyeztetés nélkül ne menjünk szakellátásra. Minden esetben kérjenek időpontot” – mondta Müller. Hozzátette: ha valaki nem tud elmenni a lefoglalt időpontra, az jelezze mihamarabb. “Mindannyiunk érdeke, hogy biztonságosan induljon el a betegellátás.”

  • Ha feltétlenül szükséges intézményi vizsgálat, úgy az odalátogató pácienset védőmaszkkal látják el, majd járványügyi kérdőívet kell kitöltenie, de negatív teszt ehhez nem kell
  • ha fertőzés szempontjából gyanúsnak találják, kezdeményezni fogják a teszt elvégzés elrendelését
  • bizonyos beavatkozásokat -például magas kockázatúak esetében – csak negatív teszt birtokában fognak elvégezni
  • csak azokban az esetekben kell mintát venni a pácienstől, ha gyanút észlelnek, illetve akkor is, ha magas kockázatú beavatkozást terveznek. Egyelőre tíz laboratóriumban végeznek PCR-teszteket, de ha újabb igény merülne fel, továbbiakat is nyithatnak.

Kiss Róbert a megszaporodó bicikliellenőrzésekkel kapcsolatban azt mondta: a kerékpárosok is csak alapos indokkal hagyhatják el a lakóhelyüket. A repülőutazásokkal kapcsolatban pedig leszögezte: a repülőtéren ellenőrzik, van-e házi karantén elrendelve a repülni szándékozókkal  szemben, ha igen, akkor nem engedik felszállni.

Müller Cecília az újranyitó játszóterekkel kapcsolatban azt mondta: intenzívebben tisztítsák a játszóeszközöket a fenntartók. “Amennyire lehetséges, tartsák meg a távolságot. És többször tisztítsák a kezecskéket.” Egy másik kérdésre elmondta: a társasházban fertőző beteg ne liftezzen, de az otthonát se hagyja el. “A lifteket óránként takarítsák.” És lehetőleg ne szálljunk be, ha már vannak a liftben. Ezentúl hangsúlyozta:

Ne adjuk kölcsön a maszkot. Ne is vegyük fel másét. Nem tudhatjuk, hogy milyen egészségügyi állapotban van, aki azt épp használta.

Az idősotthonokkal kapcsolatban Müller elmondta: a nagy létszámú otthonokban teljesen elvégezték az ellenőrzést. Most a kisebbek következnek. “Jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus fertőzéssel.” A Kamaraerdei útról 40 fertőzöttről van információ jelenleg. A Pesti útról mindent egybevetve eddig 296 fertőzöttről érdekezett tájékoztatás, de közülük már 40-en felgyógyultak.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – mondta Müller Cecília. Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik