Belföld

Mérlegen a maszk, a teszt, Orbán és Karácsony

A budapestiek többsége Karácsonyt emberségesebbnek tartja Orbánnál, aki viszont határozottabb nála. A Publicus szerint ki hol él, úgy ítél.

A Népszavának a Publicus Intézet készített reprezentatív kutatást arról, milyennek látják a budapestiek a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseket. A közvélemény-kutatás szerint lényegében az összes megkérdezett (98%) hallott arról, hogy Budapesten a  zárt helyeken csak maszkkal, sállal, kendővel eltakart arccal lehet lenni. Szinte minden válaszadó egyet is ért ezzel: legkevésbé a taxiban (92%), leginkább a tömegközlekedési eszközökön (95%) támogatják a maszk viselését a megkérdezettek.

A megkérdezettek háromnegyede szerint sokkal több, tömeges tesztelésre lenne szükség.

A válaszadók 18 százaléka gondolja úgy, hogy elég a jelenlegi tesztelés, 1 százalék szerint pedig ennyi sem kellene. Főleg az MSZP, a Momentum és a DK szavazók (93, 94 és 98%) vélik úgy, hogy több tesztelés kellene, legkevésbé a Fidesz hívei (42%), de ez az egyetlen társadalmi csoport, ahol kisebbségben van ez a vélemény.

Orbán határozott, Karácsony emberséges

A járvány kezelésében a budapestiek többsége Orbánt Viktort határozottabbnak, Karácsony Gergelyt emberségesebbnek tartja. A két politikus között döntetlen született intézkedéseik hatékonysága tekintetében (44-44%), mivel a Fidesz szavazók 90 százaléka szerint a miniszterelnök, az ellenzéki szavazók 80 százaléka szerint a főpolgármester munkája a hatékonyabb. A bizonytalan szavazóknál 36-39 százalék a megoszlás.

 

 

A panelben, társasházakban élők körében – akiket általában drasztikusabban érintenek az intézkedések – többségben (49, és 52 százalék) vannak, akik szerint Karácsony, a kertes házban élők között pedig azok (45 százalék, 42 ellenében), akik szerint Orbán intézkedései segítik jobban a járvány megfékezését.

A Népszava szerint a kutatás kitért a Pesti úti idősotthonban történtekre is. A kérdésre, ki hibázott, a válaszadók 24 százaléka a fővárost, 42 százalék a kormányt és annak szerveit nevezte meg felelősnek. A megkérdezettek 6 százaléka nem tudott válaszolni. 14 százalék a kormányt és a fővárost is felelőssé tette, 14 százalék pedig úgy vélte, egyik sem felelős, az idősotthonban kialakult helyzetet nem lehetett volna megakadályozni.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot április végén készítették 1005 budapesti felnőtt telefonos, online megkérdezésével. A felmérésbe bevontak nem, kor, iskolai végzettség szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a fővárosiak hasonló ismérvek szerinti összetételét. A mintából nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptak volna.

A budapesti Városházára fogadnak be hajléktalan embereket
A csepeli fideszes polgármester és Németh Szilárd tiltakozása miatt lépték meg ezt Karácsony Gergelyék.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik