Belföld koronavírus

A budapesti Városházára fogadnak be hajléktalan embereket

A csepeli fideszes polgármester és Németh Szilárd tiltakozása miatt lépték meg ezt Karácsony Gergelyék.

A főváros vezetése tudomásul veszi, hogy Csepel vezetése hátat fordít az elesetteknek, így saját épületébe fogad be olyan otthontalan embereket, akik vállalják a karantént

– írja közleményben a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya.

A közlemény arra utal, hogy korábbi tervek szerint egy csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlanban biztosítottak volna ideiglenes otthont hajléktalan embereknek. Azonban a kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a Németh Szilárd államtitkár – aki kikapott egyéniben a választókerületben 2018-ban – ellenezték az ötletet.

Szomorú, hogy újabb politikusok bizonyították: hírből sem ismerik a szolidaritást, és inkább jószándékú polgárokat hergelnek az elesettekkel szemben. A bajban ellökni azokat, akik a legnehezebb helyzetben vannak, számunkra nem elfogadható. És bár a főváros megtehetné, hogy a tulajdonában álló csepeli ingatlant használja a célra, inkább saját épületszárnyába fogad hajléktalan embereket. Bízunk benne, hogy meg tudjuk óvni az egészségüket, az életüket

– mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Az elkövetkezendő napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint később a Budapest Galériának ad majd helyet. A járványügyi veszélyhelyzet idejére ide költözhetnek majd be ideiglenesen hajléktalan emberek.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az idősotthonok lakói mellett a hajléktalanok a legkitettebb társadalmi csoport a koronavírusjárvány terjedésének. A mélyszegénységben élő, otthontalan emberek aligha tudják betartani a járvány megfékezése érdekében hozott szabályokat. Ráadásul sok közöttük az idős, krónikus beteg.

Budapest járvány előtti szociális intézményrendszere nem volt alkalmas arra, hogy a fertőzés megfékezéséhez kellő távolságot biztosítson az ellátottak között, és bár a főváros már több mint 500 új férőhelyet alakított ki, de további befogadóhelyek létesítésére van szükség.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik