Belföld

Merkely Bélának nincsenek miniszteri ambíciói

A rektor szerint nincs háború közte és Kásler Miklós között.

Az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Merkely Béla egy kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte nincs Kásler Miklós miniszter és közte háború, mindketten teszik dolgukat. Az előzetes egyezség szerint a rektor főleg a szűrés fontosságáról beszélt, de előtte elárulta, azért állt ki az Országos Rehabilitációs Intézet leváltott főigazgatója mellett, mert tisztességes és kiváló orvosnak tartja.

A Semmelweis Egyetem rektora nem beszélt a miniszterrel, miután kibővítette Cserháti Péter rektori biztosi feladatkörét. A professzor nemmel válaszolt arra, vannak-e miniszteri ambíciói. Azt mondta nem szeretne miniszter lenni. Arra a kérdésre, hogyha mégis lenne ilyen felkérés, arra kénytelen lenne-e igent mondani, többször is azt válaszolta, nem hiszi, mert a Semmelweis Egyetem rektoraként vannak hosszú tárvú tervei.

Mint mondta, több mint egy hónapja nem beszélt Kásler Miklóssal. Tiszteli a minisztert, elismeri, hogy

egyébként az Országos Onkológiai Intézet élén Magyarország egyik meghatározó onkológusa volt.

A rektor ezt követően hosszan beszélt a koronavírussal kapcsolatos szűrőprogram fontosságáról és megismételte, nyáron nem várható a koronavírus-járvány újabb hulláma, ősszel viszont nem zárható ki.

Merkely: ősszel jobban terjedhet a koronavírus
Együttműködést kért a Semmelweis Egyetem rektora azoktól, akiket kiválasztanak az országos szűrőprogramba.

Azt mondta a nyájimmunitásra építeni nem teljesen irracionális, de vakmerő lépés. Merkely Béla szerint német vagy amerikai tudósok juthatnak el a vakcina kifejlesztéséig, a kínai hatóságok által közölt adatokban ő kevésbé bízik.

Mint mondta, logikus és módszeres szűrésre van szükség az egészségügyben. A fővárosi korlátozások fenntartásáról azt  mondta, támogatja, hogy a fővárosiak a távolságtartás  betartásával kimenjenek a szabadba, a Margitsziget Karácsony Gergely által elrendelt lezárásával nem ért egyet.

Merkely Béla szerint Közép-Kelet-Európa fegyelmezettségének és az oltási rezsimnek is szerepe lehetett abban, hogy a járvány nem járt olyan tragikus következményekkel, mint Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában vagy New Yorkban.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik