Belföld

A nyolcadikosok harmada tanul csak tovább gimnáziumban

Tíz év után először több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban tavaly, ez is jelzi, hogy a szakképzésé a jövő – mondta Palkovics László innovációs miniszter a 2019-es országos szakképzési tanévnyitón, és ez a tendencia folytatódik.

A minisztérium szombati közleménye szerint a középfokú oktatásban továbbtanulók közel kétharmada a szakképzést választotta, az ősztől induló technikumokban közel 34 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé. A legnépszerűbb szakképzési intézménytípusba nagyobb arányban nyertek felvételt a diákok, mint bármikor az elmúlt másfél évtizedben.

Idén a jelentkező nyolcadik osztályos tanulók közül:

  • 35,8 százalék gimnáziumba,
  • 42,1 százalék technikumba,
  • 20,3 százalék szakképző iskolába,
  • 1,4 százalék pedig szakiskolába nyert felvételt.

A közlemény szerint idén júliustól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a szakképzésben dolgozó 32 ezer oktató bére, és a következő tanévtől teljesítményük alapján a diákok is többletjuttatást kapnak az új ösztöndíjak formájában, amit tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel.

Kiemelt kép: Palkovics László a XII. Szakma Sztár Fesztiválon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik