Belföld

Palkovics László: a „húzd meg” után jön az „ereszd meg”

A miniszter szerint nincs akkora gond a gazdaságban, mint azt sokan állítják, a válság után gyors lesz a visszapattanás.

A Magyar Hírlapnak Palkovics László azt mondja, az úgynevezett „csúszó szabályozással” kézben tudják tartani a járványt, eljött az idő, hogy az emberek megszokott életét, a gazdaság válság előtti működését – amennyire lehet – helyreállítsák. Az innovációs és technológiai miniszter szerint matematikai, epidemiológiai modellszámítások alapján dolgozták ki a módszert, amelynek lényege egyszerűen

a húzd meg, ereszd meg

– ami azt jelenti, hogy három kritérium optimális viszonyát kell tudni meghatározni, folyamatosan szabályozni. Ezek:

  • a vírus terjedésének egészségügyi következményei, különösen a kórházi kezelésre szoruló betegek száma,
  • a gazdaság állapota,
  • a társadalmi, közösségi élet minősége.

A veszélyhelyzet, a rendkívüli jogrendben kihirdetett szigorító intézkedések (határzár, kórházi és házi karantén, közösségi rendezvények leállítása, kijárási korlátozás) célja az volt, hogy minél jobban lassítsák a járvány terjedését, hogy legyen idő az egészségügyi rendszer felkészítésére, a kórházi kapacitások kiépítésére, védőeszközök beszerzésére.

Ez volt a »húzd meg« szakasz, amikor a vírus terjedését sikerült kordában tartani, de ezt a helyzetet a gazdaság lelassulása és a közösségi élet lefagyása, az emberek kimerülése miatt nem lehet sokáig tartani.

Jövő héttől az „ereszd meg” fázis

Fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítenek a korlátozásokon, újraindítják az ország életét, a gazdaságot. Ezzel párhuzamosan

várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma,

de az ő megfelelő ellátásukra már felkészültek. Ha a járvány túllépne egy előre meghatározott mértéken, akkor újra jön a „húzd meg”, megint lelassítják a vírus terjedését.

Ez a csúszó szabályozás a logikája a kormányzati döntéseknek.

A védekezés első, szigorú szakasza azért zárulhat le május elején,  mert a vírus terjedésének mértéke kezelhető, kifejlesztettek 17 olyan eszközrendszert, ami ahhoz kell, hogy bárhol be tudjanak avatkozni. Ugyanakkor a miniszter szerint bonyolultabb lesz az ereszd meg szakaszban úgy „finomhangolni a korlátozásokat, hogy a gazdaságnak és az embereknek ne legyen rossz, mégse terjedjen jobban a vírus”. Azt, hogy az átmeneti helyzet meddig tart, nehéz megjósolni, mert az új koronavírus jó ideig még velünk marad.

Gyors visszapattanást jósol

A miniszter szerint a gazdaság helyzete nagyon differenciált, néhány területen (turizmus, vendéglátás) szinte teljesen leállt az élet, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság helyzete kevésbé rossz, a járműipari termelés fokozatosan újraindul, számos ágazatban és helyen pedig nem is állt le a munka.

Talán bátor jóslat, de szerintem gyorsabban fog helyreállni az ipari termelés, mint sokan gondolják.

A gazdasági prognózisok kapcsán Palkovics László azt mondja, ő nem íróasztal mellett töltötte az elmúlt évtizedeket, mint sok közgazdász,

aki mindenféle butaságokat írogat a gazdaságról, hanem az iparban,

ezért van némi tapasztalata a reálfolyamatokról. Néhány telefon után már tudja, milyen a helyzet egy multinál, egy hazai nagy- vagy kisvállalatnál. Ezért úgy látja, nem akkora a probléma a hazai gazdaságban, mint sokan állítják, szerinte gyors lesz a visszapattanás, a gazdaságvédelmi akcióterv is ezt támogatja.

A válság jót is hozhat

Ezt követően hosszan sorolja, mi mindent tett a munkahelyek megőrzéséért a kormány, majd visszatér saját tapasztalataira, arra, hogy egy válság jót is hozhat. Szerinte ilyen a digitalizáció, a távoktatástól a távmunkán át a távügyintézésig, a home office elterjedése. A válság világított rá arra is, mely területeken vagyunk kiszolgáltatottak.

Például a maszkvarró képességünk alacsony volt eddig, ezeket és a lélegeztetőgépeket meg a teszteszközöket is Kínából kellett megvennünk. Az utóbbi hetekben azonban megindult nálunk is a maszk- és védőeszközgyártás.

A gazdasági és a tudományos élet szereplői gyorsan reagáltak a kihívásokra, a miniszter összefogásukat pédátlannak tartja, azt mondja, célja, hogy a válság idején bővülő tudást, szakmai-tudományos közösséget, kapcsolatrendszert hosszabb távon is egyben tartsa.

A miniszter szerint az érettségi vizsgákat hétfőn biztonságosan le lehet bonyolítani, és a környező országok példái alapján nem zárja ki, hogyha a rektorok úgy gondolják, a végzős hallgatókat visszaengednék az egyetemekre, hogy végezzék el gyakorlataikat, adják be diplomatervüket, államvizsgázzanak le, szerezzék meg a diplomájukat. Ez az ő döntésük lesz, hasonlóan az érettségihez.

Szerinte megfelelő volt a kormány kommunikációs kampánya, a magyarok többsége komolyan vette a válsághelyzetet és a szigorú intézkedéseket.

és a kormány tevékenységével a társadalom többsége elégedett.

Az „ereszd meg” fázishoz új kommunikációs stratégia szükséges, el kell fogadtatni a társadalommal a vírussal való együttélés új, ám adott esetben folyamatosan változó szabályait, azt, hogy időnként engednek, időnként visszahúznak.

A kormány mindenesetre a Palkovics-interjút már használja az új kommunikációhoz.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik