Belföld

Publicus: a magyarok 81 százaléka több tesztet akar

Az egészségügyi dolgozókkal 95, a kormánnyal 51 százalék elégedett.

Az emberek 81 százaléka egyetért azzal, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány megállításához több tesztet kellene végezni, írja a Népszava a Publicus Intézet áprilisi, reprezentatív kutatása alapján. Ennél többen (95%) gondolják úgy, hogy az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek a betegekért és a fertőzöttekért, és a megkérdezettek 72 százalékát háborítja fel, hogy mindezt megfelelő védőfelszerelés nélkül.

Bár 76 százalék szerint az ország időben reagált a problémára, sokkal jobb helyzetben van, mint sok más európai állam, a Publicus Intézet felmérése szerint a kormány teljesítményével csak 51% elégedett, 57 százalék pedig úgy látja, a járvány elleni védekezés ürügyén olyan ügyeket vesz elő, amelyekben eddig nem sikerült lépnie. 52 százalék szerint vissza is él a felhatalmazási törvénnyel és antidemokratikus döntéseket hoz.

Orbán felhatalmazását a többség időkorlátozta volna
A megkérdezettek csaknem kétharmada szerint az ellenzék jól tette, hogy nem szavazta meg a rendeleti kormányzást.  

A felmérés szerint az érintett családok 43 százaléka közepesnek minősíti a digitális oktatás színvonalát, 31 százalék kifejezetten elégedetlen: náluk a tanár szerepe főleg abban merül ki, hogy e-mailen elküldi a feladatot. 23 százalék értékelte „általában megfelelőnek” azt, hogy a tanár érdemi órát, foglalkozást tart. A pártpreferenciák szerint a jobbikos szavazók között volt a legtöbb elégedetlen (52%), de a kormánypártiak körében is csak minden ötödik tartotta megfelelőnek a digitális oktatás színvonalát.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik