Belföld

Súlyosabb büntetést kértek a sörrel lekenyerezett pénzügyőrökre

Súlyosabb büntetést kért a fellebbviteli főügyészség arra a két pénzügyőrre, akik az általuk végrehajtott jövedéki ellenőrzés befejezése után elfogadták a cég képviselője által felajánlott ingyen sört.

A Gyulai Törvényszék 1 év 6 hónap fogházra és 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az egyik pénzügyőrt tavaly októberben 3 rendbeli hivatali visszaélés, befolyással üzérkedés, hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt. Társa 240ezres pénzbüntetést kapott bűnpártolás miatt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál dolgozó pénzügyőrök 2016 decemberében az egyik szarvasi sörfőzde éves készletfelvételét hajtották végre, melynek során nem tártak fel jogsértést. Az ellenőrzés befejezését követően a gazdasági társaság képviselője ingyenesen sört ajánlott fel nekik, amelyet elfogadtak, de azt a lebukás kockázata miatt nem a helyszínen, hanem csak később vették át.

Ezen az eseten kívül az egyikük 2016 augusztusában három cég képviselőjét telefonon tájékoztatta arról, hogy az általuk üzemeltetett sörfőzdében illetve telephelyükön ki, mikor és milyen célból fog jövedéki ellenőrzést tartani. A hivatali munkája során tudomására jutott adatot azzal a céllal közölte az arra nem jogosult személyekkel, hogy azok felkészülhessenek a hatósági ellenőrzésre és ezáltal elkerülhessék az esetleges jogsértés miatti hatósági eljárást.

Ugyanez a terhelt a szabálytalan bérfőzetés miatt indult jövedéki eljárásban két liter pálinkát vett át a szeszfőzdét üzemeltető vállalkozótól abból a célból, hogy az ügyben ténylegesen eljáró pénzügyőrt befolyásolja a jövedéki eljárás intézésében. Más esetben a nem megfelelő minőségű sör megsemmisítése érdekében indult adóhatósági eljárásban a jövedéki terméket a sörfőzde képviselőjének kezdeményezésére, szabályellenesen a szennyvízcsatornába öntötték, míg a pénzügyőr és a kollégája az intézkedésükről készített jegyzőkönyvet azt megelőzően lezárták és a helyszínt elhagyták, hogy a megsemmisítés befejeződött volna.

A cég képviselője még a jegyzőkönyv elkészítése előtt ingyen ebédet biztosított a számukra, továbbá 8 palack sört is átadott részükre. A felvett jegyzőkönyv valótlanul tartalmazta a megsemmisítés előírásszerű megtörténtét. Szintén ez a pénzügyőr egy másik társával együtt sörfőzdében tartott hatósági ellenőrzést, ahol a gazdasági társaság képviselője az ellenőrzés közben ingyenesen sört adott át és ingyenesen ebédet biztosított számukra annak érdekében, hogy a pénzügyőrökkel érdekeltségi viszonyt alakítson ki. A pénzügyőr és a társa a felajánlott sört és ebédet elfogadták.

Az elsőfokú ítélet ellen az elsőfokú ügyészség valamint a pénzügyőrök és a védőik is fellebbezést jelentettek be. Az ügyészség súlyosabb büntetést kért a pénzügyőrökre, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A fellebbviteli főügyészség szerint aránytalanul enyhe büntetést kaptak, a több bűncselekményt is elkövetővel szemben hosszabb tartamú szabadságvesztés és nagyobb pénzbüntetés, míg a társával szemben felfüggesztett börtön is indokolt . Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.

Kiemelt kép: képünk illusztráció, fotó: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik