Belföld koronavírus

A statisztikák cáfolják Kásler Miklóst

Idén februárban 77,1 százalékos volt az összes, 67,5 ezer kórházi ágy kihasználtsága, írja a Népszava a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartása alapján. A statisztikák szerint az aktív ágyak 71,7 százalékán feküdt beteg, a krónikus osztályok pedig 85,5 százalékos kihasználtsággal működtek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ehhez képest szerda esti közleményében nem az idei, hanem a tavalyi állapotot idézte, amikor azt írták:

A magyar kórházi ágyak kihasználtsága tavaly 66 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a kórházi ágyak 34 százaléka eleve üresen állt.

A tárca közleményében úgy fogalmazott: „Az első magyarországi fertőzés megjelenése után – ahogy világszerte mindenhol – az elektív műtétek központi szabályozása mellett a betegek jelentős része önként lemondott a halasztható beavatkozásokról. Ez március végére további 24 százalékos szabadágyszám növekedéssel járt. Így amikor a miniszter utasításba adta a kórházaknak, hogy szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát, akkor már az ágyak 58 százaléka országos szinten szabad volt. Tehát mindössze további 2 százaléknyi szabad ágy biztosítása volt a feladat.”

Káslernek ezekre az adatokra nem kéne olyan büszkének lennie
Megnéztük, mennyire áll kimagaslóan Magyarország a koronavírus okozta halálokkal.

Az elrendelt 60 százalékos kapacitásfelszabadulás a hivatalos, februári adatokat (67 543 darab ágy) alapul véve 40 526 ágy felszabadítását igényelte. A nyilvántartás szerint ebből 15 457 eleve üres volt, azaz a Kásler által elrendelt 60 százalék eléréséig 25 069 ágyat kellett kiüríteni.

A következő hetekben a tervezhető ellátások elhalasztása a közleményük szerint 24 százalékos szabadágyszám növekedéssel járt, azaz a 15 457 helyett a 3710 darabos többlettel már 19 167 ágy volt szabad: azaz a 60 százalék eléréséig még 21 359 kórházi ágyat kellett üressé tenniük a betegek hazaküldésével.

Ez a teljes kapacitás 31,62 százaléka, nem pedig a közleményben írt 2 százalék.

Az Emmi közleményének lehet egy másik értelmezése is: mivel azt írták, a tervezett ellátások elhalasztása 24 százalékos szabadágyszám növekedéssel járt, ez azt jelenti, hogy a már eleve üres ágyak 24 százalékával nőtt tovább a szabad kapacitás. Viszont egy másik mondat arra utal, hogy a tárca úgy számolt, hogy az összes ágy 24 százalékával nőtt a szabad kapacitás a tervezett beavatkozások elhalasztásával. Ezzel a számítással sem jön ki az általuk emlegetett 2 százalék, hiszen így az ágyak 13,1 százalékáról küldtek haza beteget.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik