Nagyvilág koronavírus

Káslernek ezekre az adatokra nem kéne olyan büszkének lennie

Megnéztük, mennyire áll kimagaslóan Magyarország a koronavírus okozta halálokkal.

Magyarország eddig sikeresen védekezik a járvány ellen, más országokkal összehasonlítva kimagaslóan jól áll a fertőzések számát és a fajlagos halálozási arányt tekintve

mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth Rádióban az MTI beszámolója szerint. A miniszter nem részletezte, pontosan milyen adatokra gondol, de két dolog biztos:

  • a fertőzések számát bármilyen nemzetközi összehasonlításban kár emlegetni, ugyanis teljesen más arányban tesztelnek az országok, és Magyarországon a kormány bevallása szerint is jóval több a fertőzött, mint ahány emberben laborvizsgálatokkal kimutatták a koronavírust.
  • A „fajlagos halálozási arányt” (ha ez a lakosságszámra vetített halálozások számát jelenti) tekintve sem állunk kiemelkedően jól. Az igazolt fertőzöttek számához viszonyítva pedig kimondottan rosszul állunk, az ez alapján számolt 10 százalékos halálozási arány szinte példa nélküli Európában.

Készítettünk egy ábrát, amin az európai országok láthatóak, amiket az alapján színeztünk be, hogy hétfői adatok alapján mekkora náluk az egymillió főre jutó elhunytak száma: minél sötétebb egy ország, annál magasabb ez az érték.

Jól látszik, hogy Európában nyugati-keleti törés van: a sokat emlegetett országokban (Spanyolország, Olaszország, Belgium) 400-500 halott jut egymillió lakosra, míg a kelet-európai és balkáni országok világosabbak, tehát ott fajlagosan kevesebben haltak meg. A jelmagyarázaton található vonalak az egyes országokat jelölik: látszik, hogy egy kiugró érték van (a törpeállam San Marino), egyébként ötszáz alatt csoportosulnak az országok, és inkább nulla és száz között.

Magyarországon április 20-áig 199-en haltak meg, a közel tízmilliós lakossággal számolva azt jelenti, hogy egymillió emberre 21 elhunyt jut.

Íme egy lista azokról az európai országokról, amelyek előznek minket: Finnország, Lettország, Litvánia, Fehéroroszország, Ukrajna, Szlovákia, Moldova, Csehország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegro, Koszovó, Albánia, Bulgária, Görögország, Ciprus, Málta.

Made with Flourish

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik