Belföld

Kiengedték a pomázi albán pékséget kirabló egyik fegyverest

Meghosszabbította a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója annak a német férfinak a letartóztatását, aki ellen jelentős értékre elkövetett fegyveres rablás és más bűncselekmények miatt indított nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A rablásra felbujtó koszovói cinkostársa azonban elhagyhatta a börtönt: P. N. bűnügyi felügyeletbe került.

A német kétgyerekes apa, I. B. D. tavaly tavalyelőtt  februárban egy teleszkópos vasbottal fejbe ütötte C. A. -t . A két férfi dulakodni kezdett, majd a gyanúsított I. B. D. elmenekült. A koszovói P. N. tavaly januárban rávette a német férfit arra, hogy utazzon Magyarországra és 1 millió eurót raboljon el a vállalkozótól.

P. N. februárban vett egy autót Miskolcon azért, hogy a rablás helyszínére tudjanak menni vele. A gyanúsított is alaposan kitett magáért: 100 darab műanyag gyorskötözőt és szigetelő szalagot vásárolt, hogy a rablás során jelenlévőket meg tudják kötözni majd.

A gázfegyverrel és késsel felszerelkezett két gyanúsított befestette az arcát és a pomázi pékséghez sétáltak felmérni a terepet. A pékségben lévő férfiak észrevették őket és telefonon értesítették a főnöküket. Az értesítés után az üzlet üzemeltetője és két alkalmazottja kimentek az utcára, de ott a német férfi elővette a fegyverét és visszaterelte őket a pékség területére.

Utánuk ment a késsel felszerelt társa is és míg a gyanúsított a fegyverrel fenyegetőzött, ő megkötözte és leragasztotta a pékek száját és a pénzt követelte. Majd megfenyegették őket, hogy mindenkit megölnek, ha nem adják át az 1 millió Euro-t. A tulajnak ekkor az otthonában 13.7 millió forint készpénze volt.

A vállalkozó testvérének sikerült kiszabadítania a kezeit a kötésből és a gyanúsítottra támadt. Eközben a pékek szállásán alvó többi munkás is felébredt és a foglyul ejtettek segítségére siettek. A német férfit a helyszínen elfogták, a koszovói társa viszont el tudott menekülni.

Mivel a két gyanúsítottnak sem magyarországi lakóhelye, kötődése, bejelentett munkahelye, rendszeres havi jövedelme nincs, ezért az ügyészség a letartóztatásuk meghosszabbítását indítványozta szökés, elrejtőzés veszélye miatt.

Az ügyben eljáró nyomozási bíró mind a két gyanúsítottat meghallgatta. A bíróság az ügyészi indítványt részben megalapozottnak találta, ezért elrendelte a német férfi letartóztatásának meghosszabbítását. Mivel a koszovói állampolgárságú gyanúsított magyarországi tartózkodási címet igazolt, a bíróság azt megfelelő eszköznek találta a szökési veszély elhárítására, így a gyanúsított letartóztatását megszüntette és bűnügyi felügyeletét rendelte el. A végzés végleges és végrehajtható.

Fotó: Illusztráció/MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik