Belföld koronavírus

Kórházból visszaküldött lakó lett koronavírusos a hajléktalanszállón

Több hajléktalant is kórházba kellett szállítani a budapesti Madridi utcai hajléktalanszállóról, mert koronavírusosak lettek – számoltunk be hétfőn. Az első információk szerint kilenc lakó került kórházba, 14 további személynél pedig a gyorsteszt lett pozitív. Keddre az intézményt működtető Magyar Vöröskereszt a 444-nek megerősítette, hogy 23 lakónál azonosították a fertőzést. Akiket nem szállítottak kórházba, azokat önkéntesek látják el.

A Vöröskereszt azt is elmondta, hogy az első lakó, akinél kimutatták a fertőzést, kórházi kezelésről került vissza az intézménybe, a pozitív teszt eredménye pedig csak a visszatérése után érkezett meg.

Elkülönítettük, értesítettük a hatóságokat, elszállították, és az előírásnak megfelelően ezt követően minden intézkedést megtettünk,

írta a Vöröskereszt, hozzátéve, hogy egyelőre nincs tudomásuk róla, milyen úton került be a vírus a szállóra, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata még folyamatban van. Vagyis egyelőre nem tudni, hogy a beteg a kórházban fertőződött-e meg, vagy korábban.

A Fővárosi Önkormányzat szállóin már március végén intézmény-elhagyási tilalmat és felvételi zárlatot rendelt el. Minden intézménytípusban bevezették a belépés előtt kötelező egészségügyi rizikószűrést. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott szállókon saját költségen végzi a tesztelést az önkormányzat.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik