Belföld koronavírus

Kilenc koronavírusos hajléktalan ember került kórházba ugyanarról a szállóról

Kilenc koronavírusos lakó került kórházba a XIII. kerületi madridi utcai hajléktalanszállóról – írja a hvg.hu. A Magyar Vöröskereszt fenntartásában álló otthonban információink szerint további tizennégy lakó gyorstesztje lett pozitív – őket elkülönítették, a szállót pedig – a benne tartózkodó több mint 120 emberrel együtt – lezárták két hétre.

A koronavírus-fertőzötteket elkülönítették az épület egyik szárnyában.

A lakókkal egyidejűleg az intézmény mind a húsz dolgozóját is letesztelték, közülük azonban egynél sem mutatott ki az előszűrés fertőzöttséget. A bennmaradók ellátását a május 3-ig tartó karantén idejére öt vöröskeresztes munkatárs önként vállalta, akik a teljes időszakra beköltöznek a hajléktalanszállóra.

Fővárosi forrásból úgy tudjuk, hogy több más szállón is találtak koronavírusos betegeket. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott szállókon saját költségen végzi a tesztelést az önkormányzat.

A Fővárosi Önkormányzat szállóin már március végén intézmény-elhagyási tilalmat és felvételi zárlatot rendelt el. Minden intézménytípusban bevezették a belépés előtt kötelező egészségügyi rizikószűrést. A további intézkedésekről Misetics Bálint, a főváros lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója beszélt egy videóban.

Mit tesz a Fővárosi Önkormányzat a hajléktalanok védelme érdekében?

Nagyon fontos, hogy beszéljünk a legszegényebb budapestiekről, a hajléktalanokról, akikre a koronavírus járvány kiemelt veszélyt jelent. Hallgassátok meg Misetics Bálintot, a főváros lakás- és szociálpolitikai főtanácsadóját, hogy mit tesz a Fővárosi Önkormányzat a hajléktalanok védelme érdekében.#Budapest #vigyázzunkegymásra

Közzétette: Budapest Városháza – 2020. április 20., hétfő

A kiemelt kép illusztráció: MTI/Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik