Belföld koronavírus

Szlávik: hamarosan Magyarországon is elérhető lesz egy hatásos koronavírus elleni készítmény

Hamarosan Magyarországon is elérhető lehet egy hatásos koronavírus elleni készítmény – ezt mondta az RTL Híradónak Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott Szlávik:

az újfajta koronavírus elleni készítmények közül egy olyan van, aminek már bizonyított hatása van, a Remdesivirt. Ez a készítmény hamarosan Magyarországon is elérhetővé válik azoknak a betegek számára, akik súlyos, esetlege s életveszélye állapotban vannak. Ez a gyógyszer már a fertőzés középstádiumában is hatékony.

Az eredetileg az Ebola ellen kifejlesztett szer tesztelése jól halad, jelenleg egyre több betegen próbálják ki szerte a világon. A főorvos szerint ez az egyetlen olyan szer, amelynek bizonyított a hatása a koronavírus ellen.

 

Szlávik még azt hangsúlyozta:

  • egy-két hétnek el kell telnie ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, hogy egy járvány csendesedik
  • azokban az országokban ahol ellaposították a görbét, ott nehezen lehet jósolni
  • épp ezért Magyarországon azonban nem lehet megjósolni a járvány csúcsát

Erről ma reggel a közmédiában úgy fogalmazott: egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban,
ugyanakkor nagyon reméli, hogy a járvány júniusra kifut. Kérdésnek nevezte azonban, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben tér vissza. Hozzátette: azt reméli, hogy őszre, télre, legkésőbb tavaszra már lesz a fertőzés ellen hatékony védőoltás.

Szlávik János: Májusban még nagyon sok beteg lesz
Az infektológus szerint a járvány megoldása az idősek és a fiatalok elkülönítése lesz.

Ezenkívül még az RTL-nak azt mondta:

mi, a Dél-Pesti Centrumkórházban március eleje óta próbáljuk a koronavírusos betegeket olyan készítményekkel kezelni, ami a korábbi járványok tapasztalata alapján valamilyen hatékonysággal bír. Az AIDS, a malária, májgyulladás ellen szereket kombinálni lehet. A mostani eredmények alapján úgy tűnik, hogy ez hatékony tesszük. Ezeket a tapasztalatokat pedig szeretnék továbbadni más centrumoknak.

Kiemelt kép: Gyógyszereket visz egy ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított izolációs teremhez az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. április 8-án. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik