Belföld koronavírus

Kétszáz autóval tüntettek a kórházak kiürítése ellen

Nagyjából 200 autós tiltakozott dudaszóval a kórházi ágyak kiürítése ellen – írja a Mérce. Az autós tüntetést Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők hirdették meg a Momentummal együtt.

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése
A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

A demonstrálók a Clark Ádám téren köröztek, és közben kürtöltek. Az esemény leírása szerint azért választották ezt a helyszínt, mert így Orbán Viktor is hallhatja a tiltakozókat a Várban. A tiltakozás körülbelül egy órán át zajlott.

A rendezvény előtti sajtótájékoztatón Hadházy Ákos arról beszélt, hogy egy hét alatt több tízezer rászorulónak kellett elhagynia a kórházakat, amire szerinte nincs ép ésszel felfogható magyarázatot. A képviselő mégis felsorolt három lehetséges indokot: szerinte vagy azért döntött így a kormány, mert a nyilvános fertőzöttségi adatok nem tükrözik a valóságot, vagy azért, mert el akarják engedni a járványügyi korlátozásokat és ezért a vírus berobbanására számítanak, vagy pedig a járvány ürügyén akarják a kórházi ágyakat permanens módon leépíteni. Hadházynak mindhárom magyarázat elfogadhatatlan.

Szél Bernadett elmondtam hogy szerinte rengeteg indulat gyűlt fel az emberekben a kormány intézkedései miatt, de most a járvány miatt ezt nem tudják az utcára vonulással kifejezni, ezért találták ki az autós megoldást. Donáth Anna pedig kijelentette, hogy nincs még egy olyan EU-tagállam, ahol hasonló kapacitásnövelő intézkedéseket hoztak volna anélkül, hogy előtte ne tárgyaltak volna azokkal az intézményekkel, amelyek aztán az ezzel járó plusz terheket átvállalták,  illetve biztosítottak volna plusz támogatást nekik.

A tüntetést többször igyekezett megzavarni Bede Zsolt, Fidesz-szimpatizáns provokátor. Azt állította, hogy Hadházy elütötte őt, ami miatt feljelentéssel is fenyegetőzött. A rendőrök ezért felvették a képviselő adatait.

Kiemelt kép: Mérce/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik