Belföld

Az államtitkár választhat: bocsánatkérés vagy lemondás

Mást nem fogadnak el Maruzsa Zoltántól a szakszervezetek. A konföderációk beérik a bocsánatkéréssel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára egy szélsőbaloldali terrorszervezette állította párhuzamba a PDSZ-t, miután az a szabadságok koordinált kivételét javasolta a tanároknak, hogy meghiúsítsa az érettségit.

Ezt az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete (TBDSZ) közös közleményben ítélte el.

Maruzsa Zoltán az állami tévében úgy fogalmazott,

…javaslom nekik, fontolják meg, hogy módosítsanak nevet, vegyék fel esetleg a Vörös Hadsereg Frakció elnevezést, sokkal jobban lefedné a tevékenységüket…

A szakszervezeti akciószövetség szerint egy demokratikus jogállamban megengedhetetlen, hogy a tanárok és diákok érdekeit jogszerűen védő szakszervezetet bárki szélsőbaloldali terrorszervezethez hasonlítson, ami méginkább igaz az állam képviselőjére.

Ezért követelik, hogy a köznevelésért felelős államtitkár vagy nyilvánosan kérjen bocsánatot, vagy azonnal mondjon le! 

Követelik azt is, hogy kormányzat haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a pedagógusok és a diákok érdekképviseleteivel azért, hogy idei érettségi olyan formában bonyolódjon le, amely nem teszi ki a tanárokat és a diákok tízezreit, a hozzátartozóikat a koronajárvány idején fokozott kockázatoknak, nem eredményezi  járvány fokozódását.

Felháborítóak Maruzsa szavai

A szakszervezeti konföderációk: az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mélységes felháborodással hallotta Maruzsa Zoltán M1 Híradójában elhangzott szavait, amelyben a PDSZ-t a Vörös Hadsereg Frakció terrorszervezettel állította párhuzamba.

A szakszervezetek mindig a munkavállalók érdekében szólalnak fel. Ezt terrorizmushoz hasonlítani szerencsétlen, ízléstelen és rossz érzést keltő. Szomorú, hogy megalapozott szakmai érvek és érdemi párbeszéd helyett inkább az ellenségkép gyártás egyszerű eszközéhez nyúl ismét a kormány a szakszervezetekkel szemben.

Mint írták, az államtitkár azért nevezte terroristának a PDSZ-t, mert szóvá tette, hogy a kormány az érintettek bevonása nélkül döntött az idei érettségi lebonyolításáról, ami ellen azonban civil- diák- és szülői szervezetek is felszólaltak.

A diákok és szüleik, valamint természetesen a pedagógusok is joggal aggódnak a fertőzésveszély miatt. A pedagógusok nem tudják betartani az ajánlott szociális távolságot a diákokkal a vizsgák alatt, hiszen ki kell osztani a vizsgalapokat. Többek között ezért szólalt fel a PDSZ is az érettségik ilyen lebonyolítása ellen.

Mint írták, a PDSZ felhívását mindenki értékelheti vérmérséklete és világnézete alapján, de egy szakszervezet több ezer fős tagságát terroristákhoz hasonlítani, ennek az állami médiában még hangot is adni elfogadhatatlan! Felszólítják Maruzsa Zoltánt, hogy a jövőbeni együttműködés érdekében kérjen bocsánatot a PDSZ vezetésétől és tagjaitól!

Kiemelt kép: Maruzsa Zoltán az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. MTI/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik