Közélet koronavírus

A PDSZ koordinált szabadságkivétellel akadályozná meg a májusi érettségiket

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében arról ír: nem hagyják, hogy

85 ezer gyereket és 6 ezer pedagógust rángassanak be érettségizni a járványügyi veszélyhelyzet kellős közepén! A PDSZ koordinált szabadságkivétellel akarja megakadályozni a veszélyes, májusban megtartandó érettségit.

Mint írják: az érettségi akkor érvényes, ha legalább öt tantárgyból érvényes vizsgával rendelkezik a jelölt. A mindenki számára kötelező tantárgyak a magyar nyelv és irodalom (május 4.), a matematika (május 5.) és a történelem (május 6.). Kiemelik:

ha bármelyik ezek közül, ha meghiúsul, az érettségi vizsga egésze érvénytelen.

szerintük még a jelenlegi rendkívüli helyzetben is lehetősége van a dolgozónak az éves szabadságból legfeljebb hét munkanap igénybevételére, mégpedig a munkavállaló által megjelölt napokon. A két feltételt betartva a munkáltatónak nincs mérlegelési joga a szabadság kiadása tekintetében.

A kormányt így közösen rá tudjuk kényszeríteni arra, hogy mindenki számára egységesen egy későbbi, biztonságos időszakra szervezze meg az érettségi vizsgát. Csak így biztosítható az egészség védelme mellett az esélyegyenlőség, és az egységes továbbtanulási lehetőség diákjaink számára!

— teszik hozzá.

Mint írják: csak úgy tudják megakadályozni a veszélyes májusi érettségit, ha a dolgozók minél nagyobb számban követelnek korrekt elbánást és rendes beleszólást! A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ehhez sablonleveleket tett elérhetővé oldalán, amit csak ki kell tölteni, és elküldeni a munkáltatónak. A szabadságigénylés mellett — amellyel csak pár napig lehet élni —, javasolják egy másik levél elküldését is, amelyben a pedagógus indoklással jelzi az intézményvezetőnek, hogy nem kíván részt venni az érettségi lebonyolításában.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó