Belföld

Nyolc év börtönt kértek a többmilliárdos áfacsaló banda vezetőire

A Somogy Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 54 éves férfival és hét társával szemben, akik mezőgazdasági terményértékesítéshez kapcsolódó számlázási láncolaton keresztül több milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A büntetett előéletű férfi 2017-ben létrehozott és háttérből irányított egy olyan számlázási láncolatot, amelynek keretében különböző cégeken keresztül horvát és szlovén cégektől általános forgalmi adó mentesen vásárolt, majd értékesített Magyarországon szójadarát úgy, hogy azt a látszatot keltette, hogy belföldről származó, már adózott terményt forgalmaznak.

Ezt a férfi úgy érte el, hogy a terménnyel kapcsolatos importbejelentéseket tényleges gazdasági tevékenységet nem végző, céghálóba szervezett gazdasági társaságok nevében tette meg annak ellenére, hogy a szójadarát külföldről egyenesen a magyar vevőknek szállították le köztes cég igénybevétele nélkül, ezáltal az import áruval kapcsolatos Áfa fizetési kötelezettséget nem teljesítették.

A számlázi láncolat és a cégháló működtetésében öt társa is segítette, míg két további vádlott strómanként vett részt a cégekben. A csalók összesen 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Az ügyészség 8 év börtönt kért az áfacsaló banda vezetőire arra az esetre, ha már az előkészületi ülésen beismerik a bűnösségüket, cinkostársaikra ugyancsak letöltendőt indítványoztak.

Kiemelt kép: MTI / MTVA / Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik