Belföld

Érettségi: tesztelést követelnek a pedagógusok

A PSZ elégtelennek tartja a biztonsági intézkedéseket.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormányrendelet alapján elégtelennek tartja az érettségiben részt vevők (diákok, tanárok, technikai személyzethez tartozók) élet- és egészségvédelméért hozott biztonsági intézkedéseket. Ha a kormány ragaszkodik az írásbeli érettségi május 4-ei elkezdéséhez, a PSZ követeli, hogy mindenkit teszteljenek, aki a középiskolai érettségiben részt vesz.

Csak azok vizsgázhassanak, vehessenek részt, működhessenek közre a folyamatban, akiknek a vírusteszt-eredménye negatív.

Mint írták, a fiatalok (életkoruk miatt is) teljesen tünetmentesen hordozhatják a vírust. Az idősotthonoknál is számos esetben kiderült, hogy a vírust a kórházi tartózkodás után hurcolta be a lakó, az elmúlt napokban a kórházi ágyak felszabadítása miatt sok fertőzött kerülhetett haza családjához, az érettségiző diákok családjához is. Minden kockázatcsökkentő intézkedésre szükség van azért, hogy az érettségik ne alakuljanak járványos góccá!

A szakszervezet szerint követelése megalapozott, hiszen március 16-ától éppen azért szünetel a hagyományos tanítás, mert a tanulók kiemelten vírushordozók. A PSZ szerint azoknak a diákoknak, akik a teszt szerint is azok, még az őszi felsőoktatási pótfelvételi előtt lehetőséget kell biztosítani, hogy érettségi vizsgát tudjanak tenni felsőfokú tanulmányaik megkezdéséhez!

Egyértelművé tették, a kormány lesz a felelős minden esetleges megbetegedésért, ha nem tesztelnek mindenkit.

Nem lesznek ballagások, április 20-ig lehet visszalépni az érettségitől
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közölte, rendőröket kérnek az iskolákba, hogy az érettségizők ne csoportosuljanak.

A szakszervezet határozottan felszólította a pedagógusokat, az érettségiben részt vevőket, vegyék komolyan az államtitkár kérését, ha krónikus betegségben szenvednek, más okból érzik  veszélyeztetve magukat, semmiképpen se vállaljanak munkát, beosztást az érettségik alatt. A PSZ elvárja a kormánytól, a fenntartóktól és a munkáltatóktól, hogy semmilyen hátrányos munkajogi következmény ne érje azt, aki nem vállal munkát érettségi idején! Javasolja humánerőforrás-terv készítését iskolai szinten, hogy az egészségügyi vagy egyéb veszélyeztetettségi ok miatt kieső kollégák pótlására legyen elég idő!

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik