Belföld koronavírus

Érettségi: itt van minden, amit az idei vizsgákról tudunk

Gulyás Gergely miniszter csütörtökön bejelentette, amire az országban diákok és tanárok tízezrei vártak: a kormány döntése alapján az idén csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek, a megmérettetés időpontját pedig a veszélyhelyzet meghosszabbítása sem befolyásolja, május 4-én indul az idei érettségi időszak. A Magyar Közlönyben megjelent a vonatkozó kormányrendelet, így az eddigi információk alapján összegyűjtöttünk mindent,  amit biztosan tudni lehet.

Mikor lesz idén az érettségi időszak?

A rendelet értelmében az írásbeli érettségi vizsgákat május 4. és május 21. között kell lebonyolítani.

Előrehozott érettségit tehetek?

Nem, előrehozott érettségit tenni idén nem lesz lehetőség, csak a végzős középiskolások érettségizhetnek.

Ez hány diákot érint?

E feltételek miatt az idén 83 ezer diák érettségizhet majd. A szóbeli vizsgák 3178 diákot érintenek, öt olyan tantárgy van, amiből csak szóbeli vizsga lesz, ilyen többek között a célnyelvi civilizáció, a hittan vagy a bibliaismeret.

Az érettségi vizsgák kezdési időpontjairól lehet már tudni valamit?

Igen, ráadásul itt változtatás is történt: az első egy hét írásbeli vizsgái, azaz a magyar, matematika, történelem, angol és német tárgyból tett érettségi középszinten és emelt szinten egyaránt, a megszokott reggel nyolc óra helyett kilenckor kezdődik majd. Az informatika, kémia, biológia és fizika azonban a második vizsgahéten már reggel nyolckor startol.

Mennyien lehetünk majd egy teremben?

A rendelet szerint egy helyiségben egyszerre legfeljebb tíz fő vizsgázhat, köztük biztosítani kell a legalább másfél méteres távolságot. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pénteken hangsúlyozta, hogy a tíz fő a maximum érték, de lehet ennél kevesebb diák is egy teremben, valamint a teremadottságok függvényében a diákok közti távolság is lehet nagyobb.

Lesz így elég terem?

Ki fog bővülni azoknak a helyszíneknek a köre, amelyek a lebonyolításban részt vesznek, az államtitkár jelezte, hogy ez különösen emelt szinten fontos. Ezzel szeretnék elkerülni, hogy egy-egy épületben túl sokan tartózkodjanak egyszerre.

És felügyelőtanár?

A módosításokkal együtt nagyjából hatezer felügyelőre van szükség országosan. A köznevelési államtitkár bízik benne, hogy lesz elegendő felügyelő tanár.

Biztosítanak a vizsgázóknak bármilyen védőfelszerelést?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a vizsgák előtt a helyiségeket fertőtleníteni kell, a vizsgázók és a pedagógusok számára igény szerint maszkot biztosítanak. Maruzsa pénteken megerősítette, hogy a maszkok viselését nem teszik kötelezővé a vizsgák során.  Az államtitkár jelezte, nem fogják tesztelni az érettségizőket.

Akkor tényleg nem lesznek szóbeli és gyakorlati érettségi vizsgák?

Nem, a kormányrendelet értelmében az idén csak írásbeli érettségik lesznek.

Vannak kivételek?

Igen, azokból a tárgyakból, amelyek középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek, meg kell szervezni a szóbeli vizsgát. Ezen kívül a rendelet kimondja, hogy ha egy diák az igazgató döntése alapján az írásbeli, gyakorlati vizsga helyett szóbelit tehet, mentesül az írásbeli vagy a gyakorlati rész alól, emelt szintű vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsga egyenértékűséget kíván szerezni, vagy emelt szintű nyelvi vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsga egyenértékűséget kíván szerezni, akkor neki szóbeli vizsgát kell szervezni.

Hogy néz ki majd az érettségi eredménye?

A rendelet szerint a vizsga eredményét a megszervezett vizsgarészeken nyújtott teljesítmény alapján százalékos formában, egész szám meghatározásával kell megállapítani.

Ettől még teljes értékű lesz az érettségim?

Igen, a kormányrendeletben azt írják: az eszerint tett sikeres érettségi vizsgát teljesített, teljes értékű, sikeres vizsgának kell tekinteni.

Hogyan szervezik meg a vizsgát, ha elvileg otthon kell maradnia mindenkinek? Hogy értékelnek majd?

Az érettségivel összefüggő tevékenységeknek a rendelet szerint elektronikus kommunikáció útján kell történnie.

Mi van azokkal, akik nyelvvizsgát szereznének az emelt szintű nyelvi érettségivel?

A rendelet értelmében a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül meg kell állapítani. Azaz szóbeli nélkül is megszerezhetik.

Tehet valaki szóbeli vizsgát azért, hogy ne bukjon meg?

Igen, a kormány úgy rendelkezett, hogy ha valakinek az írásbeli teljesítménye elérte a 12 százalékot, de kevesebb az elégséges érdemjegyhez szükséges 25 százaléknál, akkor szóbeli vizsgát tehet.

Mi lesz így a testnevelés érettségivel?

Ebből szóbeli vizsgát kell szervezni, a középszintű vizsgán a vizsgáztató tanár mellett egy két tagú vizsgabizottságnak kell jelen lennie. Emelt szinten a vizsgázónak 60 perc felkészülési idő jár, a vizsga 40 percig tart, a szóbelin pedig négy altételből felel.

És a rajz? Lesz gyakorlati rész?

Nem, itt a középszintű vizsga esetén a vizsgázó pontszámát az írásbeli vizsgarész alapján, gyakorlati vizsgarész nélkül kell megállapítani.

Mit kell csinálnom, ha nem akarok idén érettségizni?

A diákok kérhetik a vizsgajelentkezésük törlését az iskolájuknál vagy a kormányhivatalnál. Erre április 20-ig van lehetőségük. A befizetett vizsgadíjakat, ha volt ilyen, visszafizetik.

Valamiből emeltszintű vizsgára jelentkeztem, és inkább középszintűre mennék. Ilyet lehet csinálni?

Igen, módosíthatják az emelt szintű érettségire való jelentkezést középszintre, valamint kizárólag idegen nyelvből középszintről emelt szintre. Erre azért volt szükség, mert a tavasz folyamán a nyelvvizsgák megszervezése előtt voltak akadályok, így aki szeretne, szerezhet nyelvvizsgát ilyen módon.

Emelt szintű vizsgát teszek, és még mindig nem tudom, melyik iskolába kell mennem. Ki fogja megmondani?

A rendelet szerint a közép- és emelt szintű érettségi vizsgák időpontjairól, valamint a vizsgák helyszínéről a fogadó intézmény értesíti a vizsgázót.

Mikor lehet megtekinteni a dolgozatokat?

Május 28-29. között. Az észrevételeket június 2-ig kell jelezni.

Mikor lesznek a szóbelik az érintett tárgyakból?

A kormányrendelet szerint június 11–13. között.

Mi a helyzet a kollégistákkal?

A minisztérium közlése szerint a kollégiumi elhelyezést az érettségizők számára igény esetén biztosítják, ilyen esetekben, egy szobában egy tanuló helyezhető el.

Mit tehetek, ha nem szeretnék érettségizni az idén májusban? Az ősszel is lehet majd?

Az érettségitől való visszalépésre minden jelentkezőnek van lehetősége, aki inkább egy későbbi időszakban szeretne vizsgázni, ebben az esetben a befizetett vizsgadíjakat is visszafizetik. Az ősszel is lesz érettségi időszak, ekkor levizsgázhat, aki most nem szeretne. Ekkor a hagyományosnál nagyobb volumenű érettségire készülnek majd, illetve tervezik, hogy a keresztféléves jelentkezéseknél bővített kapacitások lesznek a felsőoktatási jelentkezéseknél.

A ballagás elmarad?

Igen, ezeket a rendezvényeket a veszélyhelyzetben nem lehet megtartani.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik