Belföld

Semjén éjjel benyújtotta javaslatát: vége lehet a közalkalmazotti státusznak a kulturális szférában

Semjén Zsolt az éjszaka benyújtotta a már húsvétkor politikai vihart kavart javaslatát, amivel a kulturális szférában kivezetik a közalkalmazotti státuszt november 1-től – vette észre az atv.hu.

Az elmúlt közel 30 év alatt bekövetkezett, a munka világát érintő változások, az egyes hivatásrendek differenciálódása, az azokra vonatkozó speciális szabályozás jelentős mértékben kiüresítette a Kjt.-t, amely sok szempontból nem tudta követni a munkaerő-piaci és munkajogi változásokat, életszerűtlenné vált, széttöredezett szabályozást eredményezve. Ennek következtében indokolt a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása

– ez áll a miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénymódosításban, amellyel a kormány 2020. november 1-jével megszüntetné a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Csóti Csaba korábban minderről azt mondta:

  • Diplomás muzeológusok, levéltárosok, könyvtárosok is ugyanolyan jogviszonyba kerülnek, mint például bármely építési vállalkozónál a kőműves segéd. Ugyanúgy lehet elbocsátani őket, és ugyanúgy lesz meghatározva a fizetésük is.
  • Ha megszűnik a közalkalmazotti státusz, a kulturális szféra dolgozóit is munkaszerződéssel fogják foglalkoztatni, s ennek szabályozása a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik. Például egy szerződéses munkatársat sokkal könnyebb elbocsátani, mint egy közalkalmazottat, akinél alapos indoklásra van szükség. Változnak a végkielégítések is, és öt év múlva már a jubileumi jutalmakat sem kell kifizetni.

Mint azt megírtuk, a javaslatot jó ötletnek tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

Emmi: Jó ötlet a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának megszüntetése
A minisztérium szerint az átállás szavatolja, hogy a dolgozók ne kerüljenek rosszabb bérhelyzetbe.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik