Belföld koronavírus

Koronavírusosan küldtek haza egy idős nőt a János kórházból

Koronavírusosan került haza a János kórházból a műtét után egy lábadozó beteg – írja a hvg.hu.  Erzsébet 76 éves anyósa nagypénteken került haza a kórházból úgy, hogy meg sem említették, hogy az idős nő közben odabent elkaphatta – sőt, mint kiderült, el is kapta – a koronavírus-fertőzést. (Azért gyanítják, hogy odabent, mert a nő március eleje óta kórházban feküdt .

A család állítja, hogy csak egy nappal később a járványügyi hatóságoktól tudta meg, hogy fertőzötten kapták haza családtagjukat. 

Erzsébet anyósa azért került haza, amiért mostanában nagyon sokan: Kásler Miklós utasítására a fekvőbetegeket fogadó gyógyító intézményekben a közfinanszírozott ágyak 60 százalékát alkalmassá kell tenni a koronavírussal fertőzöttek ellátására. Az országos tiszti főorvos is megerősítette, hogy a kiürítésnek meg kell történnie, noha Müller Cecília szerdán azt mondta, senki nem kerülhet haza úgy, hogy később emiatt egészségkárosodásnak nézne elébe.

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése
A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

Erzsébeték onnan tudták meg, hogy egy koronavírusos beteggel élnek egy fedél alatt, hogy az anyósa hazaérkezése után telefont kaptak a járványügyi hatóságtól, hogy felvegyék a kontaktkutatáshoz szükséges adatok. Azaz a kórházból senki nem jelezte nekik, hogy elkapta a fertőzést az idős asszony.

Erzsébet ezek után pánikba esve hívogatta a kórházat, hogy árulják el, hogy most akkor tényleg koronavírus-fertőzött-e az anyósa, vagy valami félreértés történt, de a nővér nem adhatott felvilágosítást, az orvost pedig több mint egy napig nem tudta elérni. Végül vasárnap délután, az ügyeletes orvos erősítette meg a pozitív eredményt, és elnézést kért a „kellemetlenségért” az osztály, illetve az intézmény nevében – írja a portál.

Az anyósnál egyébként végeztek még tesztet a kórházban, mert köhögött és hőemelkedése volt, de erről nem értesítették a családot. Azután nézték meg a kórházban a nő zárójelentésében, hogy szűrték koronavírusra, miután a család telefonált. Akkor még az eredmény sem szerepelt a kórházi dokumentumban.

Erzsébetet nem csak anyósa és saját maga miatt aggasztja a helyzet, hanem 59 éves férje miatt is aggódik, aki krónikus magas vérnyomás-betegsége miatt szintén veszélyeztetettnek számít a vírus szempontjából.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik