Belföld koronavírus

Barabási Albert-László: Az ideális az lenne, ha állandóan 7-8 százalék között lenne a fertőzöttek száma

Nem lesz olyan, hogy hétfőtől minden visszaáll, ez egy folyamat lesz

– ezt mondta Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja azon a beszélgetésen, melyet a Hősök Tere Kezdeményezés szervezett még a múlt hét végén. A Marie Claire beszámolója szerint Barabási kiemelte, fontos, hogy mennyire szófogadóak az emberek, de az is legalább ilyen lényeges, hogy a kormányoknak milyen eszközeik vannak.

Ahol rengeteg teszt lesz, ott ugyanis hamarabb fel tudják engedni a zárat, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek ismét korlátozások.

Az ideális az lenne, ha állandóan 7-8 százalék között lenne a fertőzöttek száma

– mondta Barabási, aki szerint ez azért fontos, mert így nyár végére kiépülhet egy nyájimmunitás. Így pedig egy esetleges őszi, második víruskitörés esetén a fertőzések számát kordában lehetne tartani.

Beszélt arról is, hogy a szigorítások esetében a legfájdalmasabb az, hogy két hétig látszólag semmi hatása nincs a lezárásoknak, az új fertőzöttek és a halálesetek száma ilyenkor is folyamatasosan emelkedik, mert „futja ki magát a vírus”.

Barabási Albert-László szerint a régi életünk már nem térhet vissza a járvány után sem
Hiába lenne oltás, csökkenne le a betegszám, már semmi nem lesz ugyanolyan.

Megemlítette, hogy Magyarországon sokkal jobb a helyzet, mint például Amerikában, mert itt van egy központi egészségügyi rendszer, ezen pedig lehet látni és követni, hogy hol vannak a betegek. Szerinte Magyarország nem lóg ki a sorból, egyedül azokban az országokban jobb a helyzet, ahol időben, agresszíven léptek, és elkezdték a tömeges tesztelést. Ilyen Németország, Korea.

Igaz, hogy nálunk is sokkal több beteg van, mint amit bevallanak, valóban sokkal kevesebbet tesztelnek, mint amire szükség volna, de ez mindenütt így van. Nincs rá kapacitás.

Ami viszont jó hír, hogy „az internetnek megvan a kapacitása arra, hogy egy új életet kezdjünk online módon”. Hozzátette, képzeljük el ezt a mostani helyzetet 10 éve, amikor nem lett volt ennyi kommunikációs lehetőség.

Barabási kitért arra is, hogy „a fertőzésben elhunytak aránya elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik a gazdasági és társadalmi hatások miatt nem fogják túlélni ezt a krízist”:

A tehetősek leálltak, a szegények mozognak, mert nem tehetnek mást, szolgáltatni kell azoknak, akik le tudtak állni. Mi nagyon szerencsés állapotban vagyunk, mert olyan munkánk van, amit értelmesen lehet folytatni bezárva is. Megrémülök, amikor elképzelem a társadalom harminc százalékát, akik nem úgy élnek, mint mi – ott hihetetlen problémák lesznek a következő hónapokban. Ennek a járványnak óriási ára lesz. A fertőzésben elhunytak aránya elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik a gazdasági és társadalmi hatások miatt nem fogják túlélni ezt a krízist.”

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik