Belföld koronavírus

Egy zuglói idősotthonban is megjelent a koronavírus

Az Olajág Otthonok egyik zuglói intézményben öt lakó fertőződött meg a koronavírussal – közölte a 444.hu kérdésére Szirmai Viktor főigazgató. Emellett két munkatárs tesztje is pozitív lett, ők azonban az elmúlt 10-14 napban már nem dolgoztak. A főigazgató azt nyilatkozta, hogy bár a hatóság nem rendelt el a korábbi gyakorlattól eltérő működést, elővigyázatosságból a fertőzöttek környezetében élő nagyjából száztíz lakón egy magánszolgáltatóval kötött szerződés révén elvégeztették a teszteket, és az esetükben negatív lett. További nyolcvan emberen pedig folyamatosan végeztetnek több fordulós szűrővizsgálatot.

Az Olajág Otthonok üzemeltetője az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. Az Olajág Otthonok kilenc intézményéből négy működik a XIV. kerületben, ezek egyikben észlelték most a fertőzést, de a cikkből nem derül ki, hogy melyikben.

Budapesten a Pesti úti idősotthonban 198, a Rózsa utcaiban 60 embernél mutatták ki a fertőzést, de a borsodnádasdi intézmény lakóinak több mint fele (legalább húsz idős ember) is megbetegedett, és a nagymágócsi idősotthonban is többen. Nem tudni, hogy minden eset szerepel-e már a hivatalos adatok között, de ha igen, akkor a vizsgálatokkal igazolt megbetegedések ötöde idősotthonokhoz köthető, Budapestnek pedig csaknem az igazolt fertőzöttek 40 százaléka él idősotthonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik