Belföld koronavírus

Újabb gyógyszerek kivitelét tiltották meg Magyarországról

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet péntek este tette közzé újabb tiltását: ezúttal az antibiotikumok és kábító fájdalomcsillapító gyógyszerek és altatók Magyarország területéről kereskedelmi tevékenység keretében történő kivitelének tilalmáról hoztak határozatot, írja a Pénzcentrum.

Korábban egyébként a profonol, ezt megelőzően pedig a hydroxychloroquine-sulfat hatóanyagú szerek Magyarország területéről kereskedelmi tevékenység keretében történő kivitelének tilalmáról döntöttek.

Megállapítom, hogy jelen döntés I. és II. számú mellékletében felsorolt gyógyszerek Magyarországról való kivitele gyógyszerellátási zavart idézhet elő, ezért a gyógyszerek kereskedelmi forgalmazási tevékenység keretében Magyarországról történő kivitelét 2020. április 9. 18:00 órától kezdődően 6, azaz hat hónapos időtartamra megtiltom

– olvasható a határozatban. A mellékletben szerepel többek közt az Augmentin, Azi Sandoz és Fentanyl is.

A döntést az alábbiakkal indokolták:

Magyarország Kormánya a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Kormányrendeletben veszélyhelyzetet hirdetett ki tömeges megbetegedést okozó humán járvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében.

Ezen kívül az is szerepel a határozatban, hogy a gyógyszerhatóság által megjelölt gyógyszerek külföldre történő kivitele olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályt jelenthet a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvásában, ezért a kiviteli tilalom kiadása indokolt.

A lap hangsúlyozza: ez arra enged következtetni, hogy Magyarország felkészül a koronavírus járvány terjedésének tömeges megbetegedési fázisára.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik