Belföld

Meghalt Szüdi János

Életének 71. évében hunyt el a magyar oktatásügy szerelmese.

Szüdi János 1949. szeptember 8-án született Budapesten. Az ELTE jogi karán végzett, azt kutatta, miként érvényesülnek a  közoktatásban, szakképzésben az alkotmányos jogok.

25 évet dolgozott az oktatásért felelős minisztériumban. 2002 és 2006 között az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára, 2006 és 2010 között az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatásért felelős szakállamtitkára volt.

A Demokratikus Koalíció fájó szívvel búcsúzott Szüdi Jánostól, akit az igazság és a jog megszállottjaként méltatott. Szüdi János számos, a pedagógusok, iskolavezetők munkáját segítő szakkönyv és kiadvány szerzője, illetve társzerzője volt.

Tevékenyen közreműködött az 1985-ben elfogadott oktatási törvény, majd az 1993-ban elfogadott közoktatási törvény, a 2005-ben elfogadott felsőoktatási törvény kidolgozásában.

Szakmai munkájában mindig a világos és tisztességes jogi szabályok kialakítása vezette. Szenvedélyesen védelmezte a gyermekek mindenek felett álló érdekét, különösen a kiszolgáltatott, sajátos nevelési igényű, beteg tanulók jogait.

2018-ban a Demokratikus Koalíció jelöltjeként indult Cegléden, 2018 óta a DK parlamenti frakciójának munkáját segítette. Szerény személyisége, felülmúlhatatlan szaktudása és kimeríthetetlen munkakedve a képviselőcsoport munkáját alapvetően meghatározó szakértővé tette.

2010 után a Pedagógusok Szakszervezetét és az oktatásügyért dolgozó szakmai szervezetek munkáját segítette. A PSZ elnöksége kegyelettel őrzi Szüdi János emlékét, akinek több írása jelent meg szakmai folyóiratokban, napilapokban a demokráciáról, a jogállamiságról, a hátrányos helyzetűekről, az elesettekről.

Mint írták, szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen volt, ezt kollégái, partnerei is tiszteletben tartották még akkor is, ha a tárgyalóasztal másik oldalán ültek.

Arany Katedra Emlékplakettet vehetett át 1993-ban, majd 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. A Pedagógusok Szakszervezete 2013-ban az Eötvös József-emlékérem arany fokozatával ismerte el áldozatos munkáját.

Szüdi Jánosnak tavaly jelent meg a Csináljunk rossz iskolát!  című könyve a 2010 és 2019 közötti írásaiból, arról, miként került állami irányítása alá az oktatás, vált semmivé a szabad oktatás, és vált alattvalóvá a pedagógus, a szülő.

Kiemelt kép: Demokratikus Koalíció

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik