Belföld

Megbírságolták a csirkét aranyáron mérő Lehel téri hentest

300 ezer forintos bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala arra a hentesre a Lehel téri piacon, aki 2800 forintos kilónkénti áron kínálta a csirkehúst még márciusban – közölte csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Miután a méregdrágán kínált csirkemellről készült fotók komoly közfelháborodást váltottak ki a közösségi oldalakon, az ITM kezdeményezésére a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai helyszíni ellenőrzést végeztek a budapesti Lehel és Fővám téri piacokon 2020. március 18-án. A vizsgálat tapasztalatai szerint a széles körben elterjedt fényképeken látható csirkehús árak kirívónak voltak tekinthetőek, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem akadt egyetlen példa sem. A vállalkozóval szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult, amely 300 ezer forintos bírság kiszabásával zárult.

Villámgyorsan lement a csirkehús ára a Lehel téren
Pont, mire odaértek volna az ellenőrzéssel.

A fogyasztóvédelem már február végétől kiemelten vizsgálja, hogy a kereskedők nem használják-e ki a magasabb kereslet adta lehetőséget, nem élnek-e vissza a vásárlók járvány okozta aggodalmaival – olvasható a közleményben. A szakemberek figyelik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a megtévesztő tájékoztatás megvalósulását is, és ahol szükséges, határozottan fellépnek a jogsértő vállalkozói magatartással szemben. A hatóság 2020. április elejéig több mint 700 üzletet vizsgált, 70 bolt esetében indít eljárást árfeltüntetési jogsértések miatt.

Szintén sokak figyelmét keltette fel, hogy egy cég közel 15 ezer forintos áron hirdetett koronavírus elleni autófertőtlenítést egy Vecsésen kihelyezett molinón és közösségi oldalon. A megtévesztés miatt elindított hatósági eljárás eredményeként kiadott határozatában a Pest Megyei Kormányhivatal arra kötelezte az autómosót, hogy a jövőben reklámhordózóin, kereskedelmi kommunikációjában csak hitelt érdemlő dokumentumokkal alátámasztható állításokat közöljön.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött. A vizsgálat szerint két, elsősorban webshopban kínált kézfertőtlenítő teljesen hatástalannak bizonyult. Az egyik termékkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy illegális gyártás folyik, így a rendőrség a tárcától is kért tájékoztatást az ellenőrzött szerről és a laborvizsgálati eredményekről. A minisztériumi közleményt olvasva több magánszemély kereste meg őket annak érdekében, hogy visszakapják a termékek árát. A hatósági fellépés egy több mint 22 millió forintos kárt okozó fővárosi hamisító banda leleplezéséhez vezetett, amelynek tagjait üzletszerűen, bűnszövetségben és közveszély helyszínén elkövetett csalás gyanúja miatt vonták eljárás alá.

Hozzátették, a minisztérium továbbra is fokozott figyelemmel kíséri a hasonló jelenségeket, indokolt esetben haladéktalan intézkedésekkel védi a magyar családokat, vásárlókat.

Kiemelt kép: 24.hu/Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik