Belföld

MSZP: idén csak egyféle érettségi legyen

Az MSZP azt kéri, legyen érvényes a tanév, vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli érettségit tartsanak. Az államtitkár szerint a járványügyi helyzet alapján döntenek.

Az MSZP azt javasolja, hogy idén a koronavírus-járvány miatt ne a hagyományos módon bonyolítsák le az érettségit: vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli érettségi legyen. Hiller István az MSZP Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatón azt kérte a kormánytól, ismerje el érvényesnek a tanévet. Az idei érettségi legyen egyenértékű minden más, korábbi, illetve későbbi, normál körülmények között megszerzettel.

A volt oktatási miniszter javasolta, a kormány legkésőbb április 15-ig döntsön. Mérlegelje szakmai és logisztikai szempontok alapján, hogy idén vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli érettségi legyen. Hiller István azt mondta, mindkét esetben maszkot kell kapniuk az érettségizőknek, az érettségiztető tanároknak, illetve a tantermekben fertőtlenítő folyadékot kell elhelyezni.

Ha csak írásbeli érettségi lesz annak az az előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt lebonyolítható, nem vesz igénybe másfél hónapot. Hátránya, hogy egyszerre nagy tömegnek kell elhagynia otthonát. Az MSZP ezt csak akkor javasolja, ha az oktatásirányítás meg tudja szervezni az írásbelit több tanteremben, 5 fősnél nem nagyobb csoportban, tanári felügyelet mellett.

Csak szóbeli érettséginél garantálható a kiscsoportos lebonyolítás, megszervezhető a folyamatos vizsga, az egyéni időpont. Az egyik teremben tartózkodna a vizsgázó, egy felkészülő diák és egy felügyelő tanár, a másik teremben a vizsgabizottság, a vizsga az internet segítségével bonyolódna. Ennél a variációnál, az egyébként írásbeli matematikaérettségi eredményét az utolsó két tanév évvégi eredménye és az egyéni szaktanári értékelés adná.

Ha durvul a járvány, ne legyen érettségi

Az MSZP-s politikus a további lehetőségek között említette, de nem javasolta, hogy az érettségit változatlan formában és időpontban tartsák meg; ennek szerinte túl nagy az egészségügyi kockázata. Azt sem javasolta, hogy változatlan formában, de nyár végén, vagy ősszel rendezzék a vizsgákat. Egy egész évfolyamnak esne ki a felvételi lehetősége, és legalább fél-, de inkább egy teljes évvel később tudnának belépni a munkaerőpiacra.

Hiller István javaslataik közé sorolta, hogy ne legyen érettségi, az állam az utolsó két év évvégi eredményeit, továbbá az egyénre szabott tanári értékelés összesítését ismerje el annak. Szerinte ezt sem kell elvetni, de csak abban az esetben kell alkalmazni, ha a járvány terjedése és intenzitása drámai méretet ölt, minden mozgás és kiscsoportos találkozás lehetetlenné válik.

Emlékeztetett rá, tavaly 111 ezren érettségiztek, 71 ezren hagyományos érettségit tettek; idén valamivel kevesebben, de nagyságrendileg ugyanennyien, több mint 100 ezren vizsgáznának. Az állami hírügynökség szerint Hiller István azt mondta, a hatályos szabályok szerint idén május 4. és június 26. között tartanák az érettségit, az írásbeli vizsgákat május 4-25., a szóbeliket június 4-26. között bonyolítanák. Kitért rá, hogy javaslataikról számos pedagógussal, volt intézményfenntartóval, oktatáskutatóval, polgármesterrel, tankerületi vezetővel egyeztettek.

Maruzsa: az egyik legnagyobb kihívás

Az országos veszélyhelyzetben az érettségi korrekt, minden szempontot figyelembe vevő megszervezése az egyik legnagyobb kihívás, amelyen az oktatási akciócsoport dolgozik. Ezt mondta a köznevelési államtitkár az MTI-nek. Maruzsa Zoltán közölte: több forgatókönyv készül, ezek közül elsősorban a járványügyi helyzet alapján lehetséges választani.

Mivel még több mint egy hónap van az érettségi hagyományos kezdéséig, járványügyi kérdésekben azonban nem látnak előre egy hónapot, az érintettek türelmét kérik. Az érettségi követelmények nem változtak, a felkészülést folytatni kell.

A kormány a kellő időben meg fogja hozni a szükséges döntéseket. Ez az idő még nem jött el, de azt ígérjük, hogy még  húsvét előtt a terveket ismertetni fogjuk.

Maruzsa Zoltán az ellenzéki pártoktól és a velük együttműködő médiától azt kérte, ne állítsák, hogy az érettségi megszervezése körül káosz van, mert egyelőre semmiféle döntés nem született, csak az ő nyilatkozataik okoznak zavart és szítják a várakozással teli feszültséget.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik