Belföld

Két budai ingatlant ad ingyen az állam a Schmidt Mária-féle alapítványnak

Az a salátatörvény, amelyet március 31-én éjfél előtt pár perccel a kormányoldal benyújtott, és amely csökkentené a polgármesterek hatáskörét, a Városligetben pedig utat nyit az építkezésnek, valamint több felsőoktatási intézményt alapítványi fenntartású intézménnyé teszi, nos, ennek egyik paragrafusa a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány részére történő ingyenes vagyonjuttatás.

Csökkentené a polgármesterek hatáskörét, eltörölné a Városligetben a változtatási tilalmat a kormány
Csak a védelmi bizottságok jóváhagyásával dönthetnének a településvezetők.

Amelynek a lényege, hogy a Schmidt Mária-féle alapítvány tulajdonába kerül ingyen

  • a Budapest XII. kerület Határőr út 35. szám alatt található helyi védelem alatt álló ingatlan,
  • valamint a Budapest XII. kerület Istenhegyi út 92. szám alatt található ingatlan.

A tervet az Index vette észre, a lap pedig emlékeztet arra, hogy az alapítvány kezelésében több budapesti ingatlan is van. 2011-ben megkapta Budapest XII. kerület Istenhegyi u. 92. szám alatti ingatlant 15 év határozott időtartamra azzal a kikötéssel, hogy rá kell költeni 150 millió forintot az épületre 5 éven belül. Ezenkívül bérlik a Határőr út 35. szám alatti épületet, amelyet a Kincstári Vagyon Igazgatóság nem sokkal a 2002-es választások előtt az Orbán-kormány utasítására vett meg 885,5 millió forintért.

A két fenti ingatlant tehát a törvényjavaslat szerint ingyen és bérmentve megkapná Schmidt Terror Házát is működtető alapítványa, ahogy a javaslat fogalmaz „a Közalapítvány tudományos kutatás, közművelődésügyi, oktatási és kulturális javak védelmével kapcsolatos közfeladatai ellátásának elősegítése céljából”. A közalapítvány a törvény értelmében mentesül a fennálló vagyonkezelési díjtartozása és visszapótlási kötelezettsége teljesítése alól.

A közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet, a Kommunizmuskutató Intézetet, illetve Habsburg Történeti Intézetet.

Kiemelt képen Schmidt Mária. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik