Belföld

Teljesen immunisak a pártok a járványra

Tartósak maradtak az erőviszonyok, őrzi előnyét a Fidesz.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint március első felében viszonylag stabilak maradtak a pártpreferenciák. A Fidesz tábora a teljes népességen belül nem változott, 31 százalékos a támogatottsága. A Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, kicsit (9-ről 10 százalékra) javult is támogatottsága.

Három párt szorosan követi egymást: a Jobbiknak a múlt havival azonos a támogatottsága (7%), a Momentumé (6%) január óta nem változik, míg az MSZP a februári 6 után most 5 százalékon áll. Az LMP, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékot, a Mi Hazánk Mozgalom 1 százalékot kapott. A pártnélküliek aránya maradt 33 százalék.

Biztos pártválasztók

A biztos pártválasztóknál a Fidesz 50 százalékon áll. Második itt is a DK 16 százalékkal. A Jobbik és a Momentum 9-9 százalékos támogatásra számíthat, míg az MSZP-nek 7 százaléka van. Az elkötelezett szavazók körében négy párt is 2 százalékos: az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd.

Stabil maradt a szavazói profil is

A Fidesz a legerősebb párt valamennyi társadalmi csoportnál, de nagyon magas a támogatottsága a 60 év felettiek (39%), az alapfokú végzettségűek, a szakmunkások (35-35%) és a falvakban élők között (36%). A párt a leggyengébb eredményt (21%) a 30 év alattiaknál érte el, de a fiataloknál is első helyezett.

A DK szintén az átlagot meghaladó táborral rendelkezik a 60 évnél idősebbek, illetve az érettségizettek csoportjában (13-14%). Az 50 év alattiaknál, 8 osztályt, szakmunkásiskolát végzők körében az átlagosnál kevesebben támogatják (6-8%) a pártot.

A Jobbik népszerű a harmincas korosztályban, a szakmunkás képzettségűek, valamint a férfiak között (10-11%). Legkevésbé az alacsony iskolázottságúak (2%), a hatvanasok és idősebbek, a budapestiek és a nők körében akadnak támogatói (4-5%).

A Momentum főleg a fiatalok pártja, az életkor emelkedésével egyre csökken támogatottsága: a 30 év alattiak 10 százalékától a hatvan év felettiek 4 százalékáig csökkennek az adatok. Jobban áll a párt az érettségizettek, diplomások és a fővárosiak körében (8-9%), rosszabbul az alapfokú végzettségűek, falvakban élőknél (4%).

Az MSZP a hatvan év felettiek és a fővárosiak körében (11%) a legerősebb, a párt az 50 év alattiaknál és a falvakban kevésbé beágyazott (2-3%).

A Závecz Research szerint ahhoz képest, hogy a parlamenti ciklus közepén járunk, elég magas a választók aktivitása. 48 százalék menne el egy mostani voksolásra. Ez az arány négy év 42, nyolc éve 37 százalék volt.

A Fidesz és a DK hívei a legaktívabbak, kétharmaduk szavazna biztosan. A Momentumosok 60, az MSZP-sek 58, a Jobbikosok 55 százaléka lenne ezekben a napokban biztos szavazó.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: március 3-13. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás adatai 1000 fős mintánál plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek. Az intézet minden hónapban más-más 1000 főt kérdez meg, a kiválasztás kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik. 

Nézőpont: járványügyben mindenki kormánypárti
A többséget legalábbis sikerült meggyőznie a kormánynak.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik