Belföld koronavírus

Nézőpont: járványügyben mindenki kormánypárti

A többséget legalábbis sikerült meggyőznie a kormánynak.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a kormánypártiak 94, a kormánykritikusok 80 százaléka ért egyet azzal, hogy „továbbra is fent kellene tartani a veszélyhelyzetet Magyarországon, amely rendkívüli jogrendet vezetett be”.

A kérdésre, hogy meddig, a magyarok 58 százaléka válaszolta azt, hogy a „járvány végéig”, 39 százalék azt, hogy „csak június 30-áig”, utána „ismét a parlament döntsön az esetleges folytatásról”. A kormánykritikus tábor megosztott: 48 százalék a járvány végéig, 50 százaléka június végéig hosszabbítana, így az intézet arra jutott, nemzeti egység támogatja a védekezést.

A rémhírterjesztés ügyében is sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak. 

72 százalék egyetértett, 20 százalék viszont nem azzal, hogy „aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntetendő”. Ezzel még a kormánykritikusok 62, a budapestiek 64 százaléka is egyetértett.

A kilakoltatások felfüggesztésével 89, a családtámogatások meghosszabbításával a megkérdezettek 95 százaléka értett egyet. A kormányfő az adatfelvétel közepén jelentette be a kijárási korlátozásokat, így a „valamilyen formájú kijárási tilalom” 71 százalékos támogatottsága csak sejteti az intézkedés magas elfogadottságát. A kormány intézkedéseivel általában 74 százalék elégedett. Az intézet szerint ez igaz a kormánykritikusok 40 százalékára is, de ez a támogatás aligha váltható át szavazatokká.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása március 26-28. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebbekre, nem, kor, régió, településtípus, iskolai végzettség szerint. A mintavételi hiba 3,16 százalék.

Ma megszavazhatja a parlament a rendeleti kormányzást
A kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatáról döntenek a képviselők.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik