Belföld koronavírus

Rákérdezett az egészségügyi dolgozók szűrésére az operatív törzsnél, a rémhírterjesztés következményeire figyelmeztették

Miért nem kapnak szűrést azok az egészségügyi dolgozók, akik nap mint nap ki vannak téve a fertőzésveszélynek, miközben az úszókat tünetmentességük ellenére letesztelték koronavírusra?

– ez volt a lényege annak a kérdésnek, amelyet olvasónk küldött az operatív törzsnek, miután kedden kiderült, hogy az úszóválogatott több tagjának koronavírustesztje pozitív lett.

Az ügyeleti központ válaszában azt írta, hogy az úszók tesztelésének körülményeiről nem áll módjukban tájékoztatást adni. Azt viszont megjegyezték, hogy számos olyan ellátó intézmény van, ahol rendszeresen szűrik a dolgozókat, illetve hogy az illetékes szervek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az egészségügyi dolgozók biztonságos körülmények között dolgozzanak.

Olvasónk jobb híján magában nyugtázta az operatív törzs válaszát, csakhogy

nem sokkal később újabb levelet kapott az ügyeleti központtól, ebben elküldték neki a büntető törvénykönyv rémhírterjesztésről szóló paragrafusát,

amit a felhatalmazási törvény elfogadásával szigorított hétfőn az Országgyűlés.

Kiemelték azt is, hogy mivel „az álhírterjesztés közvádra üldözendő bűncselekménynek minősül, bárki feljelentést tehet, amennyiben ilyet tapasztal”.

Olvasónk eléggé meglepődött ezen a válaszon, ezért visszakérdezett, hogy miért kapta ezt a levelet, miután kérdésére már válaszolt az operatív törzs, ő pedig a levelében nem állított álhírt, és azt sem állította, hogy bárki álhírt terjeszt, csupán egy kérdést tett fel. Erre egyelőre mindössze annyi feleletet kapott az ügyeleti központtól: „Köszönettel vettük a tájékoztatást.”

Kiemelt kép: Balogh Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik