Belföld koronavírus

A szájmaszk ajánlott, a kesztyű kötelező lesz az Országos Vérellátó Szolgálatnál

Április 1-től új belső protokoll lép életbe az Országos Vérellátó Szolgálatnál – derül ki az OVSZ közleményéből, amiben leírják, szerdától már ajánlják a sebészi szájmaszk viselését, de kötelezővé nem teszik. Korábban egy belső levélre hivatkozva arról írtunk, hogy a vérellátó dolgozóinak nem engedték, hogy maszkot viseljenek. Ezt az OVSZ cáfolja, és közleményükben azt írják, „sajtóhírekkel ellentétben az Országos Vérellátó Szolgálatnál korábban sem tiltottuk és ma sem tiltjuk a szájmaszk használatát.”

Hozzáteszik, a járványügyi hatóság állásfoglalása alapján a járvány pillanatnyi helyzete szerint április 1-től a vérgyűjtési tevékenységet végző személyzet számára kötelező a kesztyű használata.

A járványügyi helyzetet továbbra is napi szinten elemezi az OVSZ, és ha indokolt, akkor elrendelik a maszkok kötelező használatát. Mérlegelik és indokolt esetben a véradásra jelentkező véradók számára is biztosítják a sebészi maszkot.

Kiemelik, hogy a véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében szigorú megelőző intézkedéseket vezettek be.

A véradásra jelentkezőket a Nemzeti Népegészségügyi Központ által javasoltnál szigorúbb szabályok szerint előválogatjuk, a legkisebb gyanú esetén a véradó a vérgyűjtési helyiségbe sem léphet be.

Felhívják a figyelmet azokra a kritériumokra, amik az OVSZ oldalán már olvashatóak: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, vagy beteg volt, illetve valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba.

Ezen kívül

  • a lehető legkisebb mértékűre csökkentették a személyes kontaktust
  • korlátozták a véradás helyszínén tartózkodók számát,
  • a véradók között be kell tartani a legalább másfél méteres távolságot,
  • kötelező a véradók szabályos kézfertőtlenítése,
  • a munkaterület gyakori szellőztetése, és
  • a korábban meglévőkön kívül további fertőtlenítési lépéseket is beiktattak.

A kockázatok megismerése és csökkentése érdekében folyamatosan nyomon követjük a hazai hatósági előírásokat és a nemzetközi ajánlásokat, valamint rendszeres partneri információs kapcsolatban vagyunk Európa legnagyobb vérellátó szolgálataival – olvasható a közleményben.

Kiemelt kép: MTI /Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik