Belföld koronavírus

Úgy tűnik, a konditermek fognak utoljára bezárni

Szeretnénk megkérni a nálunk edzőket, hogy továbbra is használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, az általunk biztosított törölközőket, valamint tartsák meg továbbra is a minimum 1,5 méteres távolságot egymástól

– ezt kéri egy III. kerületi edzőterem csapata azoktól, akik továbbra sem akarnak lemondani a kondizásról. Egy IX. kerületi konditerem vezetősége szintén a nyitva tartás mellett döntött, bár annyi korlátozást bevezettek, hogy egyszerre csak tízen tartózkodhatnak a teremben. Az V. kerületben is találtunk nyitva tartó fitnesztermet, ahol a bevezetett intézkedések között az szerepel, hogy korlátozták a futópadok mennyiségét. A szoláriumok egy része is nyitva tart még Budapesten tapasztalatunk szerint.

A már említett III. kerületi Sun Palace Fitness & Spa oldalán azt írják, hogy a kormányrendeleteknek folyamatosan eleget téve azon dolgoznak, hogy minél jobban biztosítsák a veszélytelen edzés lehetőségét.

A kijárási korlátozás elrendeléséről szóló kormányrendelet ugyanakkor pontosan meghatározza, milyen alapos indokkal lehet elhagyni az otthonunkat. Ezek között viszont sem a fitneszterem felkeresése, sem a barnulás nem szerepel. A rendelet alapján sportolni szabad, de már csak a szabadban és egyedül. Ez leginkább a magányos futást és biciklizést jelenti.

Hova mehetek szombattól, és hova nem?
Sportolni már csak egyedül lehet, enni csak otthon. Vehetünk-e tévét, mehetünk-e temetőbe? Vannak még nyitott kérdések a szombaton életbe lépő kijárási korlátozással kapcsolatban. A többit igyekezzük megválaszolni.

Megkérdeztük az Operatív Törzset is arról, hogy szabályosan tartanak-e nyitva a szoláriumok és a konditermek a kijárási korlátozás ideje alatt, annál is inkább, mert sok fitneszterem (és szabadtéri sportpálya, teniszközpont és így tovább) viszont bezárt a korlátozásokra hivatkozva. Kérdésünkre a törzs sajtótájékoztatóján válaszoltak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a testmozgás fontos, a vírust pedig mindenhol el lehet kapni. A fokozott fertőtlenítésre hívta még fel a figyelmet, illetve arra, hogy legyen meg a kellő távolság a sportolók között.

Müller Cecília szavaiban azonban van némi ellentmondás, mivel éppen keddi sajtótájékoztatón is beszélt arról, hogy a telkekre nem lehet lemenni, mert az nem szerepel a kormányrendeletben alapos indokként.

Kiemelt kép: A sporteszközöket óránkénti gyakorisággal fertőtlenítik a koronavírus-fertőzés megakadályozásáért az egyik nyíregyházi sportcentrumban 2020. március 13-án. Fotó: Balázs Attila /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik