Belföld

Mátrai Erőmű: a Jobbik feljelentést tesz a „svindli” miatt

Példátlannak tartják az államot és az adófizetőket megkárosító ügyletet.

A Jobbik feljelentést tesz a Mátrai Erőmű ügyében. Dudás Róbert alelnök és Nunkovics Tibor frakcióvezető-helyettes közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar állam 17 milliárd forintot adott egy olyan létesítményért, amelyért előző tulajdonosa 6 milliárdot fizetett, miközben az adófizetők még súlyos összegeket fizetnek majd az erőmű átalakításáért is.

A Jobbik tavaly decemberben – egy parlamenti interpellációban – kérdezett rá az Innovációs Minisztérium államtitkáránál, hogy mennyiért veszi meg az állam Mészáros Lőrinctől

a mostanra anyagilag teljesen kifacsart Mátrai Erőművet?

Akkor nem kaptak választ, csütörtökön derült ki a 17 milliárdos vételár. A Jobbik strómannak nevezi Mészáros Lőrincet, aki úgy adta el az erőművet, hogy

amíg az két évig az övé volt, 11 milliárd forintot sikerült osztalékként a kormányközeli zsebekbe juttatni. Ez még a barátok között is 22 milliárd forintos nyereség az Opus csoportnak. Az pedig csak a hab a tortán, hogy a Gazdasági Versenyhivatal egyáltalán nem vizsgálta az adásvételt.

A Jobbik elképesztőnek nevezi, hogy az Orbán-kormány arra használja a járványhelyzetet, hogy

egy ekkora svindlit fű alatt lezongorázzon, miközben a kór elleni védekezésben már most nagyon komoly lemaradásunk van a szomszédos országokkal szemben! Úgy látszik, mégsem köti meg annyira az ellenzék a kormány kezét, hiszen az ilyen ügyeket, mint a Mátrai Erőmű adásvételi botránya, gördülékenyen tud kezelni.

A Jobbik szerint a kormánynak inkább a járvány elleni védekezésre kellene a mostaninál jóval nagyobb figyelmet fordítania.

A Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót. Gulyás Gergely közölte, az MVM Magyar Villamos Művek 17,44 milliárd forintért veszi meg az erőművet.

A kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja a Mátrai Erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő átalakítását. A miniszter megismételte, hogy az erőmű kulcsszerepet tölt be a villamosenergia-ellátásban, a termelés 16 százalékát adja, de működése a munkahelyek megőrzése, a térség gazdasági stabilitása miatt is kulcsfontosságú.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik