Belföld koronavírus

Annyira nem használják a BKV-t az emberek, hogy még ritkábban fog járni

A csökkenő utasszámhoz igazodó menetrend lép életbe április 1-jén, közölte a BKK. A szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító menetrendet vezet be munkanapokra a BKK április 1-jétől, szerdától, mert a 80-90 százalékkal visszaesett utasszám nem indokolja a tanszüneti közlekedési rend további fenntartását.

Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani.

Az április 1-től érvényes új menetrendet a BKK azt követően lépteti életbe, hogy a járványveszély és az ahhoz kapcsolódóan elrendelt kormányzati intézkedések, az iskolák bezárása, a fővárosi cégek jelentős részénél elrendelt otthoni munkavégzés miatt 80-90 százalékkal visszaesett a közösségi közlekedés forgalma: egy-egy járművön általánosan 4-6-an, vagy még kevesebben utaznak. Az új menetrend bevezetésével a BKK továbbra is biztosítja, hogy a járműveken ne legyen 30 százalék feletti kihasználtság – ezt a maximális értéket alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban is a járvány terjedésének megakadályozására.

  • Az április 1-től, szerdától életbe lépő menetrend alkalmazásával csúcsidőben az M2-es, az M3-as és az M4-es metró, az 1-es villamos, a kiskörúti villamosok 5 percenként, a metrópótló busz 1-2 percenként, a nagykörúti villamosok 3-4 percenként, a Thököly úti buszjáratok 2-3 percenként járnak majd. Az új menetrenddel kapcsolatos további tudnivalók:
  • A közösségi közlekedési járatok a szombati menetrendjük szerint indulnak, amely a csúcsidei járatsűrűséget a tanszüneti menetrendhez képest további 25-30 százalékkal mérsékeli.
  • A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosítunk csúcsidőben több frekventált vonalon. Gyakrabban indul majd az 1-es villamos, az újpalotai gyorsjáratok vonalán a 7E, a rákoskeresztúri nyomvonalon a 97E busz, a kőbányai lakótelepre tartó 85-ös járat, a Káposztásmegyerre közlekedő 20E gyorsjárat, valamint közlekedik a Füredi úti lakótelep felé a 80-as mellett a 81-es trolibusz is.
  • Az M3-as metró pótlását segítő, alternatív útirányokat biztosító 194M, 223M és 254M busz továbbra is közlekedik.
  • Az új menetrend szerint munkanapokon továbbra is jár a szombaton egyébként nem közlekedő csepeli 179-es, az Albertirsai utat kiszolgáló 10-es busz, továbbá a rákoskeresztúri vasúti kapcsolatot is biztosító 269-es, 297-es és 298-as Telebusz.
  • Biztonságuk érdekében, hogy az utasok megfelelő távolságot tarthassanak egymástól, a megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós járművek közlekednek az Örs vezér terei 31-es, 161-es, 168E, a zuglói 77-es, 82-es, 130-as, a kőbányai 95-ös, 202E, a budai 33-as és 109-es, a dél-pesti 36-os, 123-as, 148-as vonalon, a 14-es villamos pedig háromkocsis szerelvényekkel indul.
  • A Liszt Ferenc repülőtér forgalma csaknem teljesen leállt, már csak néhány repülőjárat indul, illetve érkezik. Ezzel párhuzamosan a reptéri buszjárat kihasználtsága is indulásonként 0-2 főre csökkent. A 100E reptéri gyorsjárat közlekedését ezért ideiglenesen szüneteltetjük, a repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal.

Hétvégén továbbra is a szombati, illetve a vasárnapi menetrendet kell figyelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik