Belföld

Maszkot és kesztyűt kell viselni a bírósági iratok átvétele során

Különleges iratkezelési szabályokat vezettek be a bíróságokon a rendkívüli törvénykezési szünet idején a tömeges megbetegedések elterjedésének megakadályozása érdekében. Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivőjének tájékoztatása szerint az iratkaranténra vonatkozó előírásokat alkalmazni kell a bírósági szervezeten belüli küldeményekre és az ügyfelektől érkező küldeményekre is.

A szigorításokra azért volt szükség mert az új típusú koronavírus a fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a kézre kerülhet, majd az arc, a szem, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Jelenleg pedig ugyebár még nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a különböző felületeken.

Az újonnan bevezetett szabály szerint a postán és a kézbesítő útján érkezett, illetve a bíróság gyűjtőládájában elhelyezett iratok átvétele során is maszkot és kesztyűt kell viselni. A halaszthatatlanul intézendő ügyek papíralapú iratain az ügy tárgyát (pl. távoltartás, kényszerintézkedés) jól látható kiemeléssel kell feltüntetni. A beadványokat pedig elsődlegesen elektronikus úton kell a bírósághoz eljuttatniuk az ügyfeleknek.

Valamennyi átvett iratot – az esetleges boríték felbontása nélkül – papírzsákba vagy papírdobozba kell elhelyezni, amelyet az iratok érkezési dátumának feltüntetése után le kell zárni. A papírzsákot vagy papírdobozt 7 nap eltelte után lehet felbontani, majd az iratokat haladéktalanul az iratkezelést végző irodához kell eljuttatni. Az iraton az iktatáskor, a papírzsákon vagy papírdobozon rögzített érkezési dátumot kell feltüntetni.

Az iratkarantén előírásait nem lehet alkalmazni azokra az iratokra, amelyekről a boríték felbontása nélkül, vagy az átvétel során egyszerű rátekintéssel megállapítható, hogy a rendkívüli ítélkezési szünet ideje alatt halaszthatatlan ügyintézés alá esnek. Ilyen pédául a távoltartás, és a letartóztatás. Ezeket az iratokat a legnagyobb körültekintéssel, szájmaszkban, kesztyűben, a higiéniai előírások betartásával kell kezelni.

Az iratkaranténba nem helyezhető iratokat egy erre kijelölt és más célra nem használt helyiségben, egy kizárólag erre a célra biztosított lapolvasóval, védőeszközök viselése mellett digitalizálni kell. Majd el kell végezni az iratkezelés következő fázisait. Az eljárás során folyamatosan gondoskodni kell az eszközök megfelelő fertőtlenítéséről.  A papír alapon történő munkavégzéshez, a digitalizált irat kinyomtatott példányát kell használni. Ezt követően kell az iratot a karantén szabályai szerint elhelyezni és tárolni.

A Debreceni Ítélőtáblán is bevezetett intézkedés célja, a betegség tömeges elterjedésének megakadályozása, és a dolgozók, valamint az ügyfelek védelme.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik