Belföld koronavírus

Egy fiatalabb nő a koronavírus kilencedik halottja Magyarországon

A megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket, területi szinten segítik a védekezési feladatokat, mondta Lakatos Tibor rendőrezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Egyre több csaló próbál meg hasznot húzni a jelenlegi helyzetből, több olyan személy kereste meg az időseket arra hivatkozva, hogy fertőtlenítést végeznek, pénzt próbáltak kicsikarni. Lakatos közölte: már 14 eljárás indult a rendőrségnél ezzel kapcsolatban, 13 esetben pedig közveszéllyel fenyegetőkkel szemben intézkedtek.

A rendőrezredes elmondta:

összesen 4207 ember van házi karanténban, illetve eddig összesen 26 864 esetben ellenőrizték ennek az intézkedésnek a betartását.

A tapasztalatok szerint azonban egyre többen szegik meg a szabályt, összesen már 177 ilyen szabálytalanságot állapítottak meg.

Magyarország határain viszonylag gördülékenyen zajlik a be- és kilépés, jelezte Lakatos.

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy immár kilenc személy hunyt el Magyarországon koronavírusban.

A kilencedik elhunyt egy fiatalabb nő, aki számos olyan krónikus megbetegedésben szenvedett, amik által a kockázatos kategóriába tartozott. A nő szív- és keringési rendellenességgel küzdött,  illetve számos anyagcsere-betegsége is volt.

Ahogy korábban megírtuk, kedd reggelre újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 187-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Az országos tiszti főorvos újra felhívta a figyelmet a megfelelő kézmosás és a szellőztetés fontosságára, illetve arra, hogy a kisgyerekek játékait rendszeresen mossák el, fertőtlenítsék a szülők.

A háziorvosi ellátás bizonyos fokú racionalizálása elkezdődik, jelezte Müller. Ezeken a helyeken járásonként és kerületenként a betegellátás egy kicsivel módosulni fog: akut légúti megbetegedésben szenvedők részére kialakítanak egy kis ellátó egységet, a többi panasszal orvoshoz fordulóknak pedig egy másik egységet.

A járványnak természete, hogy egy megfertőződött személy kettő-háromnak tudja átadni a betegséget, mondta a tiszti főorvos. Így minél magasabb számú a megbetegedés, annál több átadási lehetőség van.

Időben nagyon sokat nyertünk, két-három hónapot, korábban meg tudtuk tenni azokat a megelőző intézkedéseket, amikkel tudjuk lassítani a terjedést

– közölte Müller Cecília.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos elmondta, a laboratóriumi vizsgálatok indokoltságát az egészségügyi ellátó dönti el. A gyanúsnak minősülőknél minden esetben megkezdődik a vizsgálat, illetve felderítik, az adott személy kikkel találkozhatott az utóbbi időben, majd őket is vizsgálják.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a tiszti főorvosi utasítás szerint már minden gyanús betegtől lehet és szükséges mintát venni elhunyta után, Müller jelezte:

Az elhunytakat nem teszteljük koronavírusra, az Emmi minisztere felfüggesztette a korboncolást annak érdekében, hogy minél több egészségügyi személyzetet védjünk. Ha tudjuk a halál okát, teljesen felesleges a boncolás, ebben az esetben ez most elkerülendő, nagyon ritkán, ha nem derül ki az elhunytról, hogy esetleg koronavírus-fertőzött volt, és felmerül a gyanú, akkor a halál beálltát követően egy rövid ideig ugyanazzal a módszerrel tesztelhető, amivel a gyanús eseteket tesztelik.

Bárki, bárhol, bármikor megfertőződhet, függetlenül attól, milyen korosztályba tartozik, így bárki át is adhatja a fertőzést egy másik társának, szögezte le újra a tiszti főorvos.

Azzal kapcsolatban, meddig tarthat még a járvány, Müller Cecília azt mondta: nem kívánnak találgatásokba bocsátkozni, szakmai csoport modellezi ezt, így a járvány végével kapcsolatban pontos időpont nem mondható meg.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik