Belföld koronavírus

Müller Cecília: Nincs olyan megye, ahol ne lenne fertőzött

Orbán Viktor bejelentéseit követően az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos a hétfő reggeli adatokkal kapcsolatban elmondta:

már nem egyenes vonalú az emelkedés a beazonosított fertőzötteknél.

Az ország minden területéről érkeznek hírek, nincs olyan megye, ahol ne találtak volna már fertőzött, beazonosított személyt. Ugyanakkor számosan vannak olyanok, akik már megfertőződtek, de nem mutatják a betegség jeleit. Önmagában a fertőződés ténye nem ad okot arra, hogy kétségbe essünk, jelezte Müller.

Sokkal kevesebb idős embert látok az utcán, a csoportosulások elmaradnak. Köszönet mindenkinek a lakosság együttműködéséért

– mondta az országos tiszti főorvos.

Annak érdekében, hogy minimalizálják azokat a találkozásokat, újabb és újabb módszereket vetnek be, ilyen az az új mintavételi lehetőség, ami nem jelenti azt, hogy másként történik az esetdefiníció, most is azoktól vesznek mintát, akik gyanúsak.

Készülünk a járvány kibontakozásának az idejére és a lehető maximális esetszámra, ezért az intézmények kijelölésén túl elkészülnek azok a tervek, amik hétről hétre az ellátható betegek számát is biztosítják

– jelezte Müller, aki hozzátette, hogy a kutatócsoportok folytatják a kutatótevékenységüket.

Lakatos Tibor rendőrezredes arról beszélt, hogy nincs fennakadás egyetlen határátkelőhelynél sem. Európában összesen 188 magyar van karanténban, közülük 187 fő Ausztriában, egy pedig Németországban.

Európán kívül harmincan vannak, így összesen 218 magyar van külföldön karanténban.

– mondta a rendőrezredes, aki arról is beszélt, hogy a határokon már több mint négyezer embernél rendelték el a hatósági házi karantént.

Tizennégy esetben rémhírterjesztés miatt indult büntetőeljárás, jegyezte meg.

Újságírói kérdésre a Polgáron bevezetett részleges kijárási tilalom elrendelése kapcsán Lakatos közölte, hogy

az önkormányzatnak speciális jogosultságai vannak ilyen helyzetben, de minden ilyen helyzetben szakértői véleményt kell kikérni, hogy az ilyen intézkedésekre valóban szükség van-e.

Egyelőre a boltokkal kapcsolatos korlátozás elegendőnek tűnik a rendőrezredes szerint, de mint mondta, bármilyen rendkívüli helyzet következik be, a lakosság ellátását biztosítani fogják.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a tömeges megbetegedések esetén már sokakat érint a fertőződés, de arra nézve, hogy hány beteg lesz pontosan beteg, ugyan próbálják szakértők modellezni, a többi csak találgatás.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik