Belföld koronavírus

Bejutott a koronavírus a pozsonyi börtönbe – ez a helyzet a magyar fegyintézetekben

Koronavírussal fertőződött meg egy rab a Pozsonyi börtönben. A Büntetés-végrehajtási Őrök Testületének szóvivőjének, Monika Kacvinskának a tájékoztatása szerint a megbetegedett elítéltet átszállították a trencséni börtönkórházba.

A Paraméter beszámolója szerint a férfit pénteken vizsgálta meg a börtön orvosa, miután jelentkeztek nála a koronavírus-fertőzés tünetei, köztük a magas láz. Az orvos ezt követően azonnal biztonsági intézkedéseket rendelt el a fertőzés terjedésének meggátolására, valamint elvégeztette a férfin a koronavírustesztet. Közben őt az egészségügyi részlegen izolálták.

Miután a fertőzés beigazolódott, az elítéltet átszállították Trencsénbe. A fertőzés nála pillanatnyilag mérsékelt lefolyású, állapota stabil. Azt egyelőre nem tudni, hogyan kaphatta el a fertőzést.

Mivel a rab a legenyhébb szigorítású büntetés-végrehajtási intézetben volt, ezért a vele egy helyen tartózkodókat a személyzettel együtt preventív célú karanténba helyezték.

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, hogy megtudjuk van-e megfertőződött rab vagy dolgozó jelenleg Magyarországon, az alábbi választ kaptuk Makula György főosztályvezetőtől:

A büntetés-végrehajtási szervezet a Nemzeti Népegészségi Központ eljárásrendjét szem előtt tartva, a fogvatartottak és a személyi állomány egészségének megóvása érdekében a fertőzés terjedését csökkentő, megelőző intézkedéseket vezetett be. Tájékoztatom, hogy a magyar büntetés-végrehajtási intézményekben nincs koronavírussal fertőzött személy

– közölte az ezredes.

Ilyen szigorítás például, hogy a rabok jelenleg csak havonta egyszer alkalmanként harminc, legfeljebb hatvan percben fogadhatnak látogatót oly módon, hogy nem érintkezhetnek velük. A családi látogatófogadás ideiglenesen fel lett függesztve, a cseppfertőzés további elkerülésének érdekében a fogvatartottak és hozzátartozóik plexivel ellátott látogatófogadó helyiségben találkozhatnak.

Fotó: 24.hu / Bielik István

Ezt üzenik családtagjaiknak a koronavírus miatt aggódó rabok
Felfüggesztik a tanítást a járvány veszélye miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik